Millised looduslikud vahendid kaitsevad nahka päikese eest?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lõpuks ometi on käes päikeselised soojad ilmad, mis tekitavad tahtmise visata seljast viimsedki vammused ja püüda nahale iga rõõmust laetud päikesekiir. Mõne loodusliku vahendi abil saad ise oma nahka päikesepõletuse eest kaitsta.

Naturaalset kaitsefaktorit sisaldavad näiteks rafineerimata külmpressitud õlid, kirjutab Sensa. Tasub aga meeles pidada, et enamik õlisid kaitseb meid ainult UVA-kiirguse eest ning nende kaitsefaktor on üldiselt madal – seega sobib neid kasutada hommikuse päikese käes või alles pärast kella viit õhtul. Samuti sobivad need pigem tõmmuma jumega inimestele ja neile, kes on jõudnud juba veidi päevituda.

Parima loodusliku kaitse annavad vaarikaseemneõli, porgandiõli, nisuiduõli, sarapuupähkliõli, seesamiõli, kookosõli ning võiseemnikuõli ehk shea-või. Viimasel on ka kaitse UVB-kiirte vastu. Lihtsaim viis juba päevitunud nahale mõningast kaitset pakkuda on valmistada segu võiseemnikuvõist koos sarapuupähkliõli ja vaarikaseemne- või seesamiõliga.

Päevitusvõie

  • 20 g võiseemnikuvõid (shea)
  • 10 g sarapuupähkliõli
  • 10 g vaarikaseemneõli
  • 5 g seesamiõli
  • 6 g mesilasvaha

Pane kõik koostisained kuumakindlasse klaasanumasse ja aseta see veevanni, milles vee temperatuur ei ületa 60°C. Sega, kuni ka vaha on sulanud, vala vedelik kreemitoosi, oota, kuni see on jahtunud, ja sulge anum. Võid võide endaga randa kaasa võtta, kuid kodus hoia seda pigem külmikus. Lisaks kehale võib segu ka juustesse määrida – see toidab juukseid ja aitab vältida kuivust.

Päikesekaitsest, suvisest juuksehooldusest ja päikesetoodetest saad edasi lugeda ajakirja Sensa mainumbrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles