Mõjuvad põhjused, miks trenn vahele jätta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sa tead, et trenn mõjub imeliselt su kehale, mõistusele ja üldisele heaolutundele. Aga mõnikord on parem jääda koju, kui minna jõusaali või rühmatreeningusse higistama.

Yahoo! Shine uuris New Balance'i fitness-saadikult Holly Perkinsilt, millistel põhjustel on õigustatud see, et sa jätad trenni minemata.

Tunned, et hakkad haigeks jääma.

«Tavaliselt saab inimene päev või kaks enne haigeks jäämist aru, et tervis pole päris korras. Ometi ei kuulata alati oma keha,» sõnas Perkins. Kui sulle tundub, et külmetus- või viirushaigus on sulle liiga teinud, jäta üks või kaks trenni vahele, et oma immuunsüsteemi kaitsta.

Kahtlustad, et oled trenniga liiale läinud.

Perkinsi sõnul võib ületreenimist olla raske märgata, sest selle sümptomid ei pruugi olla selgesti tajutavad. Aga kui sa teed trenni viis või enam korda nädalas (või 2-4 intensiivset treeningut nädalas), siis peaksid olema teadlik, millised on treeninguga liialdamise sümptomid. Kõige esimene sümptom võib olla see, kui su treening ei anna soovitud tulemusi. Teiseks tasuks tähele panna seda, kui oled rohkem väsinud kui tavaliselt. Kolmandaks võib probleeme tekitada ka see, kui sa kohutavalt kardad jõusaali minekut. Perkinsi sõnul võib su keha üritada sulle öelda, et sa peaksid pausi tegema ning seda tasuks kuulda võtta.

Oled vigastatud ja treeningu jaoks peaksid vigastatud kehaosa kasutama.

Kas oled viimastel nädalatel oma kätt või selga vigastanud? Kui tavaliselt keskendud just neile kehaosadele, siis jäta mõned treeningud vahele. «Tavaliselt kuskil 3-4 nädala möödudes peaks hakkama uuesti ka vigastatud kehaosa treenima,» ütles Perkins. Senikaua tasuks aga vältida neid treeningmasinaid ja liigutusi, mis vigastatud kohale veelgi rohkem liiga võiks teha.

Su keha on veel eelmisest trennist hell.

Hinda oma lihaste seisundit skaalal 1-10, kus 10 tähendab seda, et lihased on väga hellad ja voodist väljumine on raske. «Kui sulle tundub, et su lihaste tundlikkus on 7 või 8, siis peaksid laskma oma lihastel veel puhata enne järgmist treeningut,» lausus Perkins. Treeningu eesmärgiks peaks olema kehale märku anda, et pärast trennist taastumist on keha suurem, parem, tugevam. Kui lihased on veel hellad ja sa teed trenni, siis see vaid pikendab lihaste taastumisprotsessi.

Sind ootab ees mõni spordiüritus.

Kui plaanid osaleda mõnel maratonil või teistsugusel suurel spordiüritusel, siis on täiesti normaalne, et lased oma kehal eelnevalt puhata. Perkinsi sõnul treenitakse sellisteks üritusteks tavaliselt mitu kuud, seega paar päeva enne suurt üritust võib lasta oma kehal puhata.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles