Viis kuldreeglit, mida tuleks kaalulangetusel silmas pidada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Need, kes soovivad lisakilodest vabaneda, on ilmselt palju lugenud kaalulangetuse kohta. Aga kui loetud nõuannetest pole sul siiani kasu olnud, siis pea meeles viit kuldreeglit, mis aitavad kaalus alla võtta.

Healthmeup.com pani kirja viis olulist juhtnööri, mis aitavad saavutada soovitud kehakaalu tervislikul moel.

1. Pea meeles, et toidukordade ajastus on väga oluline.

Kas teadsid, et see, millal sa sööd, mõjutab oluliselt su kehakaalu ja tervist? Seega on väga tähtis, et jälgiksid oma söögikordade ajastust. Päevas võiks olla neli suuremat söögikorda ja iga korra vahe võiks olla neli tundi. Esimese ja viimase söögikorra vahe peaks olema 12 tundi.

Sel viisil on kergem jälgida, et sul ei tekiks üldse nälga ja ainevahetus toimiks normaalselt. Vahepaladeks vali midagi tervislikku, sest ka need mõjutavad kehakaalu.

2. Menüü peab olema õigesti tasakaalustatud.

Hommikusöök, lõuna ja õhtusöök peavad kõik sisaldama süsivesikuid, valke ja rasvu ning kõik need peavad olema omavahel õiges tasakaalus. Juba see, kui ühest söögikorrast puuduvad rasvad või valgud, mõjutab su tervist.

3. Eeskuju tasuks võtta näiteks jaapanlastelt.

Jaapanlased toituvad väga targalt ja järgivad põhimõtet, et süüa tasuks nii palju, kuni su kõht on 80 protsenti täis. See tähendab, et iga söögikorra lõpus tuleks veenduda, et kõhus on veel natukene ruumi.

Miks see hea on? Sest venitusretseptoritel kulub umbes 20 minutit, et anda ajule märku sellest, kui täis või tühi on kõht. Lisaks sellele kulub seedemahladel ja teistel seedeensüümidel umbes 20 minutit, et kõhtu jõuda. Seega sa koged täiskõhutunnet tegelikult alles 20 minutit pärast seda, kui oled söömise lõpetanud.

4. Teatud toiduaineid tasuks kindlasti vältida.

Kui tahad iga hinna eest kaalus alla võtta, siis peaksid teadma, milliseid toiduaineid tuleks vältida. Jäta oma menüüst välja:

  • koogid, pagaritooted, saiakesed;
  • jäätis, suhkruga magustatud joogid;
  • sulatatud juust (pitsa või teiste söökide peal);
  • fritüüris valmistatud toidud;
  • kartulid (ükskõik millisel kujul).

5. Lisaks toitumisele tuleb jälgida ka seda, et sa oma keha regulaarselt liigutaksid.

Tänapäeval laialt kasutusel olev elektroonika on inimesed muutnud vähem liikuvaks ja mugavaks. Aga selleks, et lisakilodest vabaneda, peaksime iga päev aktiivselt liikuma. Kaalulangetuseks soovitatakse teha päevas vähemalt 10 000 sammu. Samme on kergem jälgida sammulugeja abil.

Siin on mõned nõuanded, kuidas iga päev rohkem liikuda:

  • kasuta lifti asemel treppe;
  • selle asemel, et valmistoitu omale koju tellida, mine ise söögikohta kohale (kuigi mõistlikum oleks toit ise valmistada, siis saad kaloritel silma peal hoida);
  • selle asemel, et lastega õhtul telerit vaadata, minge parem koos välja;
  • ära käi sõbrannadega kohvikus, saage parem pargis kokku ja jalutage ringi;
  • pargi oma auto sihtkohast veidike kaugemale, et peaksid rohkem kõndima;
  • tööpäeva jooksul tee väikseid pause ja kõnni kontoris ringi;
  • mine pärast õhtusööki jalutama. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles