Kolm kastet, mis teevad paksuks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majonees pole nii ohtlik kui arvatakse.
Majonees pole nii ohtlik kui arvatakse. Foto: SCANPIX

Paljud lisavad oma toidule kastmeid pea igal toidukorral, vaatamata sellele, et toitumisnõustajad soovitavad seda vältida. Isegi lusikatäis või paar võib mõjutada ainevahetust ja tagajärjeks on kaalutõus.

Majonees

On eksperte, kes süüdistavad kaalutõusu sagedasemate põhjustajate seas just majoneesi liigset tarbimist. Nagu me teame, võib liigne kehakaal tekitada ohtlikke terviseprobleeme nagu näiteks diabeet, viljakusprobleemid, insult ja südamehaigused, kirjutab Genius Beauty.

Paljud ei usu arstide hoiatusi, et majoneesi sage tarbimine võib suurendada südamerabanduse või insuldi riski. Majonees ja teised kastmed, mis on sellest tehtud, sisaldavad kahjulikke rasvühendeid. Transrasvad põhjustavad aga arterite ummistumist, mis võibki tekitada infarkti või insulti.

Lisaks on majoneesis palju suhkrut, mis suurendab veelgi selle prisket kalorisisaldust.

Ketšup

Ketšupis on väga palju maisisiirupit ja fruktoosi, mis teeb sellest ühe magusaima kastme. Ühes supilusikatäies ketšupis on umbes neli grammi suhkrut – seda on pisut vähem kui näiteks Coca-Colas. Kui pakendile on märgitud, et toode on suhkruvaba või et tegemist on mahetootega, tasub siiski uurida, ega see ei sisalda teisi suhkru analooge.

Sojakaste

Sojakastmes on väga palju soola, mis tõstab vererõhku ja põhjustab hüpertensiooni. Soola liigtarbimise tagajärjel tekib veresoontes veepeetus, mille tulemusena on verd soontes rohkem ja surve suureneb. Kui inimese tervis pole korras, võib see tekitada väga ohtliku olukorra.

Lisaks põhjustab liigne soolatarbimine kaalutõusu. Veepuudus mõjutab ka kudesid, mis võivad tursuda. Kui tahad saleneda, siis pea kastmetega piiri ja proovi ka üldises plaanis soola tarbimist vähendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles