Millised kõrvalmõjud võivad rasestumisvastastel vahenditel olla?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hormoone sisaldavad rasestumisvastased vahendid võivad esile kutsuda teatud kõrvalmõjusid, mis võivad olla kergelt ebameeldivad kuni piisavalt tugevad, et kaaluda rasestumisvastase vahendi muutmist. Sa ei tea, mida su keha on võimeline kannatama enne, kui sa pole paari erinevat rasestumisvastast vahendit katsetanud.

Terviseportaal Health.com kirjutab sellest, millised on kõige levinumad rasestumisvastaste vahendite kõrvalmõjud.

Peavalu, uimasus, tundlikud rinnad

«Need kõrvalmõjud kaovad ära, kui oled mõnda aega juba beebipille võtnud,» selgitas günekoloog Hilda Hutcherson. Kui kõrvalmõjud aga ei taha kaduda, siis peaksid kaaluma mõne teise rasestumisvastase vahendi kasutamist.

Iiveldus

Iiveldus on üks rasestumisvastaste vahendite kõrvalmõjudest, mis paari kuu jooksul peaks mööduma. Kui iiveldustunnet esineb ka hiljem ja sa võtad suukaudseid rasestumisvastaseid vahendeid, siis proovi neid näiteks koos söögiga manustada. Kui kasutad tupesisest hormoonrõngast või plaastrit, siis peaksid võib-olla mõnda muud vahendit kasutama.

Vähenenud seksiisu

«Mõnedel naistel on abi olnud sellest, kui nad vahetavad beebipillid mõne muu rasestumisvastase vahendi vastu, milles on rohkem testosterooni,» sõnas dr Hutcherson. Kui ka sellest pole abi, peaksid arstiga konsulteerima, et mõnd täiesti teistsugust meetodit kasutada.

Tujumuutused

Kui su meeleolu muutub sageli tõepoolest rasestumisvastase vahendi ja mitte mõne muu muutuse tõttu, siis peaksid leidma mõne muu vahendi, mis ei sisalda hormoone. «Minu kogemused on näidanud, et kui naine kogeb üht tüüpi pilliga depressiooni, siis teise tootja pillidega pole mingit muutust oodata,» rääkis dr Hutcherson. Kõik hormoone sisaldavad vahendid mõjuvad tõenäoliselt samamoodi. Kui mõni patsient on tingimata soovinud pillidega jätkata, on dr Hutcherson kirjutanud talle lisaks välja ka antidepressandid ja sellest on palju abi olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles