Pere elas aasta aega ilma suhkruta

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis videost

Eve Schaub luges teadustöid suhkru kohta ja sai sellest inspiratsiooni, et proovida oma peres eksperimenti. 2011. aastal ei tarbinud tema, ta mees ja kaks tütart tooteid, kuhu oleks lisatud suhkrut.

Selleks, et suhkrut vältida, pidid nad poes palju vaeva nägema, et leida toitu, kuhu mitte mingil moel suhkrut poleks lisatud. Seejuures tuli ju ka arvestada suhkrut, millel võib pakendil olla teine nimi: kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirup, kristalliline fruktoos, vahtrasiirup, mesi, melass, aurustunud suhkruroo mahl ning samuti kunstlikud magusained, kirjutab Huff Post.

Schaubi perel tuli hakata rohkem ise toitu valmistama. Igal pereliikmel oli lubatud üks harilik erand, milles võis olla väike kogus suhkrut. Näiteks valis Eve ise klaasi punast veini. Kord kuus sõid nad koos ka ühe magustoidu.

«Mu mees näitas mulle kord üht videot, kus laste endokrinoloog rääkis suhkrust ja sellest, mis see inimese kehale teeb. Seda on meie igapäevases toidus palju rohkem, kui me võiksime arvata,» selgitas Eve, miks ta eksperimendi ette võttis. «See video jäi mind kummitama. Mõtlesin sellele veel mitu päeva hiljemgi. Igale poole, kuhu ma läksin, ma nägin suhkrut, ja ma seadsin kahtluse alla nii kogu Ameerika toidukultuuri, kui ka iseenda: mida ma oma perele toidan?»

Naine rääkis mehele, et tahaks aasta aega toituda nii, et nad ei tarbiks üldse suhkrustatud toitusid, et näha, kui raske see on. «Ma tahtsin näha, kas see on üldse võimalik ja kas see teeks meid õnnetuks. Minu üllatuseks oli mees väga toetav. Lapsed aga… See oli hoopis teine teema. Esialgu hakkasid nad kohe tänitama, sest nad teadsid, et kõik sünnipäevad, külaskäigud ja jõulud oleksid teistsugused. Ema ei taha ju oma lapsi nutma ajada! Ma eeldasin ja lootsin, et sellest tuleb väga palju positiivset, aga ma teadsin, et see ei saa olla lihtne.»

Kõige hullem oligi Eve sõnul esimene päev. Pärast seda ei olnud kunagi olukord nii hull, kuid rasked hetki tuli ette veelgi. «Noorim tütar oli enamiku sellest aastast kuuene ja vanim tütar 11. Noorem tütar oli üllatavalt paindlik. Projekti alguses unustas ta pidevalt ära, et magustoitu ei ole. Ma tuletasin talle seda meelde ja seepeale ta ütles ainult: «Aa, olgu!» ja jooksis mängima,» meenutas Eve.

Vanem tütar võttis olukorda palju traagilisemalt ja kippus kaeblema. Ema soovitas tal pidada päevikut, sest ta teadis, et tütar võis ta peale sageli vihastada ja seda viha endas hoida. Päevikus sai ta oma tunded valla lasta. Lõpuks hakkas ka vanemale tütrele projekt meeldima, sest ta see tegi nende pere eriliseks.

«Mulle tundub, et inimesed on alati jube pettunud, kui ma ütlen, et ma ei võtnud kaalus alla,» tunnistas Eve, kes oli enne eksperimenti normaalkaalus. «Mitte kellelgi meist polnud vajadust kaalu langetada. Mul on kaks tütart ja seepärast pidasin oluliseks rõhutada, kuidas me end tunneme ja kuidas toidud maitsevad. Mitte mingil juhul ei tahtnud ma keskenduda sellele, et me peaksime alla võtma. Aga muutusi tundsime me küll.»

Eelkõige tundsid pereliikmed, et nad tunnevad maitseid teisiti. Magusad toidud hakkasid maitsma veidralt ja sügiseks muutusid need vastumeelseks. Toidud, mis varem tundusid ahvatlevad, näisid hiljem vastikud, isegi rõvedad. «Me tundsime end tervemana ja jäime vähem haigeks või kui haigestusimegi, siis saime sellest kergemini üle. Lapsed puudusid koolist tunduvalt vähem,» sõnas ta.

Pärast eksperimenti oli pereema segaduses, sest reegleid enam polnud ja ta ei teadnud, mida edasi teha. Mõne asja pärast loksus nende toitumine paika ja nad otsustasid küll süüa mõningaid suhkrustatud toitusid, kuid palju vähem kui enne eksperimenti. Kuna maitsemeeled olid selle ajaga nii palju muutnud, eelistasid nad edaspidi näiteks koogi asemel puuvilja-mahlajäätist.

Paljusid toitusid teeb Eve nüüd ise, sest poest on väga raske leida toitusid, milles poleks lisasuhkrut.

Vaata ka videot!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles