Uuring: hommikuvalgus teeb saledaks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommikune jooks on mitmekülgselt kasulik.
Hommikune jooks on mitmekülgselt kasulik. Foto: SCANPIX

Uus uuring näitab, et kehamassiindeksi ja päevavalguse käes olemise vahel on oluline seos.

Me kõik teame, et jõuaksime palju rohkem ära teha ja oleksime rahulolevamad, kui suudaksime end enne tööpäeva voodist välja ajada ja õue trenni tegema minna. Paraku on selle tervisliku plaani teostamine praktikas palju raskem kui teoorias. Kui vajad lisamotivatsiooni, siis on ehk kasu Northwestern Medicine’i tehtud uuringust, mis sind hommikuti õue ajab, kirjutab Youbeauty.

2014. aasta aprillis tehti uuring 54 osalisega, kes on kõik 30ndates eluaastates. Leiti, et neil, kes puutuvad päevavalgusega kokku suuremalt jaolt päeva esimeses pooles, on väiksem kehamassiindeks kui neil, kes saavad õue alles hiljem.

See seos oli sõltumatu inimese kehalise aktiivsuse tasemest, söödud kalorite hulgast, uneajast, vanusest või aastaajast. Teadlaste sõnul on põhjus päikesevalguses, mis mängib oma osa organismi ööpäevases rütmis.

«Valgus mõjutab inimese sisemist kella kõige tugevamalt. See omakorda reguleerib organismi ööpäevast rütmi ja energia tasakaalu,» selgitas uuringu autor doktor Phyllis C. Zee. «Kui inimene ei saa õigel ajal piisavalt päevavalgust, võib see sisemise kella segi lüüa. See mõjutab ainevahetust ja võib viia kaalutõusuni.»

Selleks, et sisemist kella sünkroniseerida, peaks kõige rohkem päevavalgusega kokku puutuma hommikul kella 8 ja 12 vahel. Selleks, et kehamassiindeksit positiivselt mõjutada, piisab juba 20-30 minutist. Näiteks on väga hea, kui käid hommikuti jooksmas, käid koeraga jalutamas või lähed jala tööle. Nõnda oled füüsiliselt aktiivne ja oled õigel ajal piisavalt päevavalguse käes.

Kui veedad suurema osa oma päevas kontoriseinte vahel, siis on väga raske päikest näha. Kuigi ka sisevalgusest võib abi olla, siis enamasti on valgustid suhteliselt kehva tasemega ja teadlaste sõnul pole neist nii palju kasu, et jõuda miinimumtasemeni, mis aitaks kehamassiindeksit vähendada.

Seos valguse ja kaalu vahel on uurijate sõnul suur avastus, sest aitab ehk paljudel kaalu langetada. «Täpselt nii, nagu paljud üritavad rohkem magada, et kaalus alla võtta, saab ehk ka valguse abil lisakilodest lahti,» lisas kaasautor Kathryn Reid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles