Arbuus võib langetada vererõhku

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arbuus: selle söömine lõõgastab veresooni, mille tagajärjel paraneb suguorganite verevarustus.
Arbuus: selle söömine lõõgastab veresooni, mille tagajärjel paraneb suguorganite verevarustus. Foto: Panther Media/Scanpix

Florida ülikooli teadlased väidavad oma uuringu tulemusena, et arbuusi ekstrakti tarbimine vähendab rõhku aordile ja südamele.

Kaksteist nädalat kestnud uuringus osales 13 keskealist rasvunud meest ja naist, kes kannatasid kõrgvererõhutõve käes, vahendab Medindia. Uurijate meeskond mõõtis uuritavate vererõhku ja teisi elulisi näitajaid erinevates puhke- ja stressisituatsioonides, näiteks pandi nende käed külma, neljakraadisesse vette.

Osalejad jagati kahte rühma. Kuue nädala jooksul anti ühele grupile kindlas koguses arbuusi ekstrakti, teisele rühmale manustati platseebot. Seejärel vahetasid nad kaheks nädalaks rollid.

Tulemused näitasid, et arbuusi tarbimine mõjus positiivselt vererõhule ja teistele südameveresoonkonna näitajatele. Sama paranemine tuli välja ka erinevates stressiolukordades, nagu käe külma vette panemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles