Viis veidrat toiduainet, mis muudavad hambad valgemaks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Me kõik teame, et mõningaid toiduaineid ja jooke tasuks vältida, sest need võivad hammastele plekke teha ja hambad kollakaks muuta. Aga millised toiduained mõjuvad vastupidiselt ehk millised toiduained võivad hambaid valgemaks muuta?

Manhattanil tegutseva hambaarsti Marc Liechtungi sõnul on olemas vähemalt viis toiduainet, mis mõjuvad tegelikult hammastele hästi ja muudavad hambad tugevamaks, kirjutab The Stir.

Liha. Ameerika hambaarstide ühingu hinnangul kaitseb lihas olev fosfor nii luid kui hammaste emaili. 2013. aastal Saksamaal tehtud uuringust selgus, et mida rohkem toitu närida, seda tugevamaks ja puhtamaks saavad hambad.

Tume šokolaad. Kakaos olevad antioksüdandid ennetavad bakterite kinnitumist hammastele ja neutraliseerivad samal ajal mikroorganisme, mis võivad hamba hingeõhku põhjustada. Tumedas šokolaadis on lisaks ka aineid, mis muudavad hambaemaili tugevamaks. Eelista vähemalt 70-protsendilise kakaosisaldusega šokolaadi.

Juust. Juustus on palju valke, kaltsiumi ja fosforit - kõik need kaitsevad tegelikult meie suud ja hambaid. Seda tõestas ka 2013. aastal läbi viidud uuring, mille raames uuringus osalejatel paluti 48 tunni vältel oma hambad pesemata jätta. Neile anti seejärel juustu ja selgus, et juust tõstis pH-taseme suus peaaegu ideaalseks.

Suhkruvaba närimiskumm. Suhkruvabades närimiskummides olev magusaine ksülitool mõjub hammastele hästi. Igasugused närimiskummid stimuleerivad ila tootmist, mis uhub minema bakterid ja aitab hambaid kaitsta, kuid ksülitooliga närimiskummid võitlevad bakteritega, mis põhjustavad hammaste lagunemist.

Tee. Kõlab hullumeelselt, kas pole? Kogu aeg on räägitud, et tee on hammastele kahjulik, kuid ühest uuringust selgus, et tee võitleb bakterite ja hapetega, sest tees on palju polüfenoole.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles