Kuidas pärast lahutust tuimusest üle saada ja uuesti jalgele tõusta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sulle võib tunduda, et kuna oled lahutatud, oled suhetes läbikukkunud. Sind hüljati. Sind reedeti. Lahutus mõjub šokeerivalt isegi siis, kui avaldasid selleks ise soovi. Seetõttu ei pane imestama, et nii paljud üritavad pärast abielu ametlikku lõppu oma tunded välja lülitada.

Emotsionaalsel tuimusel võib olla erinevaid tunnuseid. Kes summutab südamevalu kausitäie jäätisega, kes hakkab napsitama, kes kugistab tablette. Lõplikku lahendust need tegevused ei too, sest tunded peab välja elama, kirjutab Fox Newsi ajakiri.

Lahutus mõjutab tohutult inimese elu. Millegipärast arvatakse alatihti, et välised asjad saavad sellele järgnevat ärevustunnet leevendada. Tähelepanu tunnetelt juhitakse kõrvale kiirete ja lihtsate vahenditega nagu toit, seks, narkootikumid, töö, alkohol, ostlemine, televiisor, internet. Nende abil saab valu üürikeseks ajaks leevendada, kuid sellest pole pikas perspektiivis mingit kasu.

Doktor Brené Browni selgitusel ei ole võimalik üht tunnet maha surudes tunda teisi tundeid. Tuimus muutub üleüldiseks. Kui sa ei luba endal olla kurb, ei suuda sa tunda ka rõõmu. Selleks, et tuimuse lõksust välja pääseda, pead selle nimel eesmärgipäraselt käituma.

Tunne, mida tunned… ja ära mõista end hukka

Lepi oma olukorraga ja ära unusta, et see on ajutine. Ära keela endale tundepuhanguid, mis sinust paratamatult vahepeal võimust võtavad. Mõtle parem, mida on sul nendest hetkedest õppida? Kuidas saaksid nende tunnete abil olukorda enda jaoks selgemaks mõelda? Kui pead neid tundeid halvaks või ülearuseks, siis samaaegselt süüdistad ja häbistad ennast. See aga ei vii kuhugi. Ainus võimalus, kuidas lahutusest üle saada, on oma tunded läbi elada. Kui lubad endal neil kogeda, kaotavad need võimu sinu üle.

Pane tähele, milliste võtetega oma tundeid alla surud ja mis neid tundeid esile kutsub

Kui oled otsustanud oma tundeelu kontrolli alla saada, pead väga hoolikalt iseenda käitumist jälgima, et saaksid aru, kuidas sa end «tuimestad». Märka, mis tunded, inimesed või olukorrad sind endast välja ajavad. Vältimise asemel katsu neid mõista, sest siis tuleb esile muster, millest aru saades saad valida teise tee.

Rasked tunded ongi ebamugavad, kuid need annavad võimaluse areneda

Valu, viha, pettumus, kurbus, üksindus – need on kõik väga keerulised tunded, mida ei peaks iga päev kogema. Samas annavad need sulle võimaluse isiksusena areneda nii, nagu sa varem ettegi ei osanud kujutada. Tegele oma tunnetega, et need ei kontrolliks sinu elu ja võid avastada, et oled palju tugevam. Muutused võivad olla väga rasked, nii et kasuta seda enda hüvanguks ära.

Ela olevikus

Nagu öeldakse, oleks on paha poiss. Sul ei õnnestu mitte kuidagi minevikku muuta, ära ela eilses. Samuti pole mingit kasu sellest, kui kardad tulevikku. Halvale keskendudes tõmbadki seda endale ligi. Oluline on praegune hetk, täna. Keskendu sellele, mida sa praegu oma elult tahad. Alles siis, kui oled selle enda jaoks selgeks mõelnud, saad hakata tulevikuplaane tegema. Pane tähele, et su unistused oleksid võrreldes hirmude ja kogetuga esikohal.

Tunnete allasurumine hoiab sind kinni ja ei lase juhtunust üle saada. Ära heida endale ette asju, mis on juba möödas. Ära väldi hingevalu. Võta isiklik areng omale uueks eesmärgiks, mille poole püüelda, sest kui keskendud olevikule, saad oma lahutuse suhtes paremaid otsuseid teha. Ja otsuseid tuleb sul teha palju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles