Naistearst peab kodusünnitust ohtlikuks

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ferenc Szirko usub, et kodus sünnitamine on ohtlikum kui haiglas.
Ferenc Szirko usub, et kodus sünnitamine on ohtlikum kui haiglas. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Ida-Tallinna keskhaigla naistearst Ferenc Szirko sõnul ei saa emadelt võtta võimalust kodus sünnitada, kuid rõhutab, et last ilmale tuua on igal juhul turvalisem haiglas.

Selle aasta 1. augustil jõustub seadusemuudatus, millega lubatakse sünnitada väljaspool haiglat, tingimusel, et tagatud on vähemalt ämmaemandaabi.

Naistearst Szirko hoiatas Tallinna linnavalitsuse infokandjas Pealinn kodusünnituste eest. «Paraku on igal aastal olnud kodusünnitusel mõni tõsisem tüsistus, umbes üks paarikümne sünnituse kohta,» ütles ta.

Tema sõnul juhtub ka suurtes haiglates õnnetusi, aga palju vähem. Näiteks möödunud aastal suri tema kliinikus seitsme esimese elupäeva jooksul ainult kaks vastsündinut. Samas oli sünnitusi kokku peaaegu 4000.

«Viimasel viiel aastal on Eestis olnud umbes 500 kodusünnitust ning neist kaks on lõppenud lapse surmaga, kusjuures need olid õigeaegselt sündinud lapsed. Haiglas kaotasime beebid, kellel ei olnud eluvõimet, kuid kodusünnitusel kaotati lapsed, kes oleks pidanud elama.»

Lisaks on arsti sõnul asjal ka teine pool – kui laps on sündinud, on ta iseseisev õiguskaitse subjekt ja siis ei saa ema enam teda ohtu seada. Kui kodusünnitusel tekib lapsel terviserike, siis juriidiliselt vastutab ema selle eest, kui laps ei saa õigeaegset abi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles