Loobu suitsetamisest ilma kaalutõusuta

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Paljude suitsetajate suurim hirm sellest halvast harjumusest loobumisel on järsult suurenev kehakaal. On leitud, et suitsetamisest loobujate keskmine kaalutõus jääb vahemikku 2-5 kg, kirjutab Kaalustalla.ee.

Miks siis ikkagi pärast suitsetamisest loobumist kaalu juurde tuleb?

  • Suitsetamine kiirendab veidike sinu ainevahetust, mistõttu kulutab keha ööpäeva jooksul ca 200 kcal rohkem. Seetõttu, kui jätkad pärast suitsetamisest loobumist vanaviisi toitumist, jääb su kehal iga päev 200 kcal energiat üle, mis talletatakse rasvavarudesse.
  • Suitsetamine on harjumus ning loobumisel otsitakse sellele asendust. Tihtipeale on selleks söömine. On isegi leitud, et pärast suitsetamisest loobumist maitseb toit teistmoodi.
  • Sigarettides leiduv nikotiin vähendab sinu söögiisu, mis pärast suitsetamisest loobumist loomulikult taastub.

Kuidas seda vältida?

  • Korrigeeri toitumist.

Nagu eelpool mainitud, kulutab sinu keha pärast suitsetamisest loobumist veidike vähem energiat.

Seepärast vaata kriitilise pilguga üle oma toidulaud ja vajadusel tee muutusi. Väldi olukordi, kus pead nälja kustutamiseks haarama midagi ebatervislikku. Kui vaja, valmista endale hommikul päeva söögid valmis ja paki kaasa. Sellisel juhul on planeeritud toidukord kohe kiirelt võtta!  Samuti joo piisavalt vett. Vesi aitab vähendada tühja kõhu tunnet ning vältida ülesöömist.

  • Treeni regulaarselt.

Lisaks tarbitava toidu koguse hulga jälgimisele on heaks vahendiks kehakaalu kontrollimisel ka kehaline treening. Treeningul on ju ainevahetust kiirendav ja energiakulu suurendav toime. Selle 200 kcal kulutamiseks piisab päevas ka kõigest 30 minutilisest tempokamast jalutuskäigust.

Lisaks energia kulutamisele aitab treening hoida mõtted eemal suitsetamisest.

Nagu näed, on suitsetamisest loobumisel kaalutõus täiesti välditav. Võta arvesse muutusi oma kehas ning kohanda oma harjumusi vastavalt nendele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles