Toitumise minispikker: energia lakke, kaal alla, kõht korda!

, terviseajakiri ÜKS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Ei ole alati nii, et kohv peletab väsimuse, toorsalat viib ülekaalu, õun paneb kõhu käima ja pits pipraviina pühib kõhulahtisuse. Iga inimene on ainulaadne, sestap pole ka toitumissoovitused ühe vitsaga löödud. Et kõrvaldada tagajärg, on vaja teada põhjust. Terviseajakiri ÜKS annab selleks spikri.

«Ühel ja samal terviseprobleemil on erinevad põhjused ja sellest tulenevalt ka toitumis- ja elustiilisoovitused. Samas võib erinevatel terviseprobleemidel, näiteks kõhukinnisusel ja -lahtisusel, olla sama põhjus ning ka sarnased soovitused,» selgitab hiina meditsiini arst Rene Bürkland, miks peetakse tolles idamaises arstikunstis diagnostikat ja sümptomite lugemist oluliseks. «Seepärast ei sobi ka toortoit kõigile tüsedatele kaalu langetamiseks. Nälgimine, olgu ülekaalu ravimiseks või organismi puhastamiseks, pole aga hea kellelegi.»

Soolestiku puhastamiseks on hiinlastel nipp – söö paar korda päevas muule toidule lisaks väike kausitäis soolata keedetud riisitummi, olgu üks päev või nädal aega jutti. Veel tasub toitu valmistades arvestada aastaaega. Kevadel ja suvel kasuta lühikest aega tugevat kuumust – voki, sügisel ja talvel pikka aega madalat temperatuuri – hauta.

Oeh, toss väljas

Energiapuuduse üle kurdab lääne inimene mitte ainult kevadel. Süüdi on füüsiline ja vaimne ületöötamine, stress, pidev ravimite tarvitamine, kroonilised haigused ja operatsioonid, eriti anesteesia. Õnneks jagub ka akulaadijaid: kehaehitusele, aastaajale, töö iseloomule ja emotsioonidele sobiv toit, korrapärased söögiajad, piisav puhkus ja igapäevane trenn. «Energia peab organismis liikuma, sest mis ei liigu, läheb roiskuma. Iseäranis head on energiaharjutused nagu qigong, tai chi, jooga ja muud, sest neid tehes töötab kogu keha, ka siseorganid ja vaim, mitte ainult lihased,» kiidab tohter.

1. Põrnaenergia nõrkus

Immuunsus on vilets, lihased jõuetud, jume kahvatu, käed-jalad külmad, söögiisu pole, aga magusat tahaks.

Põhjused: vaimne pinge, muretsemine, niiske kliima, kroonilised haigused.

Võta: soe söök ja jook, linnu- ja loomaliha, kala, teravili, seemned-pähklid, kuivatatud puuvili, mesi, vürtsid, ravimtaimedest ingver, lagrits, kaneel, datlid, naistele korditseps, meestele ženšenn.

Jäta: toor- ning temperatuurilt ja energeetiliselt külm toit ja jook, maiustused, rafineeritud ja ülivürtsine kraam, purgi- ja valmistoidud.

2. Maksaenergia seiskumine

Ärritud kergesti, kõhus on gaasid, ajab iiveldama, kurgus on tüki tunne, isu kord on, kord pole, naisi tabab PMS.

Põhjused: pinge, stress ja allasurutud emotsioonid, ravimitega liialdamine.

Võta: taimne toit, värske puu- ja juurvili, idandid, mustad seesamiseemned, pigem kala ja kana kui loomaliha, piparmünditee, ravimtaimedest ingver, maarjaohakas, kibuvitsaõied.

Jäta: tugevalt vürtsine, praetud, rasvane ja lisaainetest kubisev toit, alkohol, kohv ja suured portsud.

3. Neeru yangi nõrkus

Oled pidevalt väsinud, pea käib ringi, keskenduda on raske, kuulmine on vilets, kõrvades tinnitab, kardad külma, hommikuti on kõht lahti, sul on uriinipidamatus või -peetus, libiido ja potents on langenud.

Põhjused: energia võib olla nõrk sünnipäraselt, enamasti aga paastust, hirmust, stressist, ennasthävitavast eluviisist: öine ülevalolemine, alkohol, narkootikumid.

Võta: soe toit, kala, liha, teravili, küüslauk, kreeka pähklid, seesami- ja päevalilleseemned, ravimtaimedest kuivatatud ingver, kaneel, korditseps, ženšenn.

Jäta: külm ja jahe söögi- ja joogipoolis, suhkur, alkohol. Viimane annab küll sooja, ent kulutab tohutult energiat.

4. Neeru yini nõrkus

Elurõõm on kadunud, suu kuivab, selg ja luud valutavad, mälu ja kuulmine on viletsad, õhtul ja öösel jalad kuumavad. Sageli kaasneb ka sigimatus, impotentsus ja enneaegne seemnepurse.

Põhjused: ülim stress, ületöötamine, alkohol, narkootikumid, suur verekaotus, liigne seks ja krooniline unepuudus.

Võta: jahe ja niisutav arbuus, must sõstar, köögi- ja teravili, või, lamba- ja kitsepiim, (sea)liha, mustad seesamiseemned, oad, pähklid, ravimtaimedest korditseps ja goji-marjad.

Jäta: kohv, vürtsid, energiajoogid, mis jutu järgi annavad jaksu, teevad aga asja hullemaks. Kui organism on väsinud, on vaja puhata.

Jessas, olen paks!

Bürkland poetab naljaga, et vanas Hiinas ülekaalu ei ravitud, sest tüsedus oli märk rikkusest ja sotsiaalselt kõrgest staatusest. Tänapäeval on olukord teine ning maailmas epideemiliseks muutunud rasvumine seotud sageli põrna ja valede toitumisharjumustega.

1. Põrnaenergia nõrkus

Oled pehme paksuke, nõrkade lihastega, väsinud ja vähese söögiisuga.

Põhjused: vaimne pinge, niiske kliima, kroonilised haigused.

Võta: joo sooja, see tähendab kehatemperatuuril või soojemat vedelikku, näiteks ingveriteed. Söö sooja, nt köögivilja mitte toorelt, vaid aurutatult. Tarvita kala, liha, kuivatatud puuvilja, vürtse, ravimtaimedest ingverit, lagritsat, datleid, kaneeli, ženšenni.

Jäta: külm ja jahe jook-söök, piimatooted, pähklid, mahlad, roheline tee.

2. Niiskus ja lima

Oled aeglaste liigutustega, kurnatud, pea käib ringi, mõte ei liigu, vererõhk on kõrge, jäsemetes ja rinnus on raskustunne.

Põhjused: liigselt niiskust tootvad toidud.

Võta: põrna tugevdav toit (vt ülalt). Kui oled yin-tüüpi, kahvatu ja flegmaatiline, söö sibulat, küüslauku, ravimtaimedest värsket ingverit. Kui oled yang-tüüpi, tuld täis ja kõva häälega, tarvita munguba, vetikaid, ravimtaimedest võilille.

Jäta: kiir-, toor- ja rasvane toit, piimatooted, sealiha, banaan, alkohol, magus.

3. Mao kuumus

Oled pringilt paks, sul on tugevad lihased, suur kõht, kõrvetised, kuiv kõhukinnisus, pidev janu ja näljatunne, halb hingeõhk, valusad ja veritsevad igemed.

Põhjused: terav vürtsine toit, emotsionaalne pinge, stress.

Võta: toor- ja muu jahe toit, banaan, kiivi, kurk, tomat, hapendatud piimatooted, täisteraviljapudrud, ravimtaimedest ingver, võilill, lagrits.

Jäta: rasvane ja vürtsine toit, kohv, alkohol, suitsetamine, söögi ajal muuga tegelemine.

4. Maksaenergia seiskumine

Oled punetava nahaga, kergesti ärrituv, sind vaevavad kõrvetised, iiveldus, mõru maitse suus, täistunne kõhus ja rinnus.

Põhjused: stress, emotsioonide allasurumine, pidev kiirustamine, söögi ajal muuga tegelemine.

Võta: keedetud või aurutatud toit, pudrud, supid, küüslauk, pipar, ravimtaimedest ingver, võilill, kibuvitsaõied.

Jäta: terav, ülivürtsine ja rasvane kraam, lihaga liialdamine, alkohol.

5. Neeru yangi nõrkus

Rasvakiht alakõhul, puusadel ja reitel, sind vaevavad külmatunne, kõhulahtisus, pidev pissihäda, väsinud ja valus alaselg, menstruatsiooni puudumine, libiido langus, impotentsus, sigimatus.

Põhjused: ületöötamine, unevaegus, külm kliima, liigne seks, sagedased sünnitused.

Võta: soe toit, lamba- ja linnuliha, lõhe, juur- ja teravili, sibul, küüslauk, seemned-pähklid, ravimtaimedest kuivatatud ingver, kaneel, ženšenn.

Jäta: külm ja toortoit, piimatooted, külmad joogid, suhkur, alkohol.

Vuih, kõht on lahti

Ka kõhulahtisus, mille põhisüüdlaseks ebasobiv ja riknenud toit ning ülesöömine, on seotud põrnaga. Esimesele kolmele kõhulahtisuse tüübile teevad ravimtaimedest head kuivatatud ingver, kaneel, lagrits, datlid, naistele korditseps, meestele ženšenn.

1. Põrna- ja maoenergia nõrkus

Väljaheide on puderjas, vesine, selles on seedimata toiduosi. Isu on halb, peale söömist on puhitused ja väsimus.

Põhjused: ülemuretsemine, vaimne ületöötamine, söögikordade vahelejätmine, toortoiduga ülepingutamine.

Võta: keedetud, aurutatud ja veidi vürtsine, vedelamat sorti kraam: puder, supp, puljong. Linnu- ja loomaliha, ent mitte singi ja vorstina, teravili.

Jäta: toor- ja jahe toit ehk toorsalat, puuvili, mahl, külm vesi, piimatooted. Eriti hull on jäätis.

2. Põrna- ja neeruenergia nõrkus

Sul on hommikune kõhulahtisus, enne kakamist nõrk kõhuvalu ja gaasid, väsimus, tinnitus, külmatunne, nõrk alaselg ja põlved, pea käib ringi, isu on halb.

Põhjused: ületöötamine, -mõtlemine ja -muretsemine, külmetamine, meestel liigne seks.

Võta: soe toit, lamba- ja kanaliha, kala, mustad oad, läätsed, pähklid, sibul, küüslauk, vürtsid.

Jäta: külm ja toortoit, hoia töö- ja puhkeaeg tasakaalus.

3. Külm niiskus

Jäsemed on rasked, pea paks, mõte ei liigu, kardad külma, kõhus on korin ja gaasid, väljaheide on vesine ja seedimata toiduosadega.

Põhjused: väline niiskus ja külm olgu õues või toas, külm ja niiske söök-jook, seda ka suvesoojaga.

Võta: keedetud ja aurutatud toit, maguskartul ja porgand, teravili, tšilli, vähemalt kehatemperatuuril joogid, ka alkohol, ent mitte palju ja sageli.

Jäta: toores ning energeetiliselt ja temperatuurilt külm söök-jook.

4. Kuum niiskus

Väljaheide on vesine, pehme ja halva lõhnaga, ka verine. Sind vaevavad janu, tuline ja kõrvetav tunne päraku piirkonnas ja kõhuvalud, mis kakalkäimisega järele annavad.

Põhjused: riknenud toit ja bakteriaalne või viirusnakkus, ka kõhulahtisus reisil.

Võta: parim on söetablett, sest imeb mürgid endasse. Toit olgu veerikas, jahe, toores: banaan, melon, kurk, oad, jogurt. Joo kummeli- või saialilleteed.

Jäta: pipranaps, terav ja vürtsine ning olemuselt kuum toit on keelatud.

Appi, kõht on kinni

Kakal võiks käia kord päevas ning väljaheide võiks olla pehme ja ühtlane, mitte pude ja pabulatena. Imehea harjutus igasuguse kõhukinnisuse vastu on Bürklandi sõnul täis- ehk kõhuhingamine, mis masseerib soolestikku ning parandab peristaltikat.

1. Liigne sisemine kuumus

Kõht on valulik, väljaheide kõva, suu kuiv, hingeõhk halb, suuhaavandid, veritsevad igemed, õhetav nägu, akne ja isu külmade jookide järele.

Põhjused: hilised söögiajad, stress, palavikuhaigused, ruumides valitsev kuiv ja palav õhk.

Võta: jahutav ja niisutav kraam: toortoit, puuvili, spinat, jogurt, keefir, ravimtaimedest rabarberijuur, aaloemahl, sennalehed.

Jäta: terav, vürtsine ja kuum söök-jook, alkohol, tubakas.

2. Eluenergia qi seiskumine

Sul on puhitused, gaasid, röhitsused, valud kõhus ja roiete taga, kakada on vaevaline ja see väljub kõvade pabulatena.

Põhjused: stress, emotsioonide, ärrituse ja viha allasurumine, ka reisimine ja pikalt istumine.

Võta: toitumine sama mis eelmisel juhul. Kahvatu yin-tüüp peaks toortoiduga olema ettevaatlik. Ravimtaimedest on head kibuvitsaõied, rabarberijuur, võilill.

Jäta: rasvane, praetud, grillitud ja vürtsine kraam. Reisil mõõdukalt vürtsine toit sobib, sest paneb energia liikuma.

3. Qi nappus

Oled kurnatud, kahvatu, tuhmi ja säratu jumega, käed-jalad külmetavad. Pärast potilkäimist oled väsinud, väljaheide on niitjalt pikk ja peenike.

Põhjused: kroonilised pikaajalised haigused, operatsioonid, üleväsimus ja -töötamine, sünnitusjärgne nõrkus, vähene füüsiline aktiivsus, kõrge iga.

Võta: soe toit, looma- ja kanaliha, (magus)kartul ja porgand, puuvili, täisteraviljapuder, seedermänniseemned, mädarõigas, ravimtaimedest ingver, lagrits, kaneel, datlid, korditseps, ženšenn.

Jäta: toor- ja külm toit, saiakesed, köögi- ja puuvili olgu kuumutatud – mitte toores õun, vaid ahjuõun kaneeliga.

4. Yini ja vere nõrkus

See on omane eriti naistele, kes juba füsioloogiliselt on yini ja vere defitsiidis. Väljaheide on kuiv ja väljub vaevaliselt. Suu kuivab, jäsemed võivad olla tuimad, pea käib ringi, uni on rahutu.

Põhjused: traumajärgne või menstruatsiooniga seotud verekaotus, pikaajalised haigused, menopaus, kõrge iga.

Võta: kuivatatud puuvili, aia- ja metsamarjad, peet, peedilehed, köögivili, päevalille- ja mustad seesamiseemned, pähklid, oad, sea- ja kanaliha, ravimtaimedest rabarberijuur, goji-marjad, kanepiseemned.

Jäta: vürtsine toit ja alkohol. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles