Nõuandeid vanematele: kuidas rääkida teismelisega seksist

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi koolides räägitakse mingil määral noortele seksist, ei pruugi see piisav olla. Ka vanemad võiksid hoolitseda selle eest, et noortele mõned tarkused omalt poolt kaasa anda.

Pole kahtlustki, et seksist rääkimine valmistab paljude vanemate ja teismeliste jaoks piinlikkust. Sellest hoolimata peaks iga lapsevanem olema valmis seda intiimset vestlust pidama ja lapse küsimustele vastama. Kui sa ei tea, kuidas oma teismelise lapsega seksist rääkida, siis siin on mõned näpunäited, kirjutab healthmeup.com.

1. Jäämurdja. Kõige keerulisem selle vestluse juures on selle algatamine. Selle asemel, et oodata õiget hetke, ürita see teema jutuks võtta mõne vestluse käigus.

2. Ole aus ja konkreetne. Ausus on väga oluline, kui teemaks on seks. Kui sa tunned end ebamugavalt, ütle seda lapsele, kuid samas rõhuta, et tegemist on väga olulise jutuajamisega. Räägi lapsele selgelt ja ausalt sellest, kuidas vahekord toimib ja mis kehaga võib juhtuda. Räägi teismelisele kindlasti ka oraalseksist, rasedusest ja suguhaigustest.

3. Vasta lapse küsimustele. Ära pea ühepoolset loengut, ole avatud ka lapse küsimustele. Ära suhtu neisse kriitiliselt, ole valmis kõigile küsimustele vastama. See on sinu võimalus lapse usaldus ja poolehoid võita ning muuta end lapse jaoks ligipääsetavamaks.

4. Ära keskendu vaid faktidele. Kui räägid noorele inimesele seksist, ära keskendu vaid füüsilisele poolele, vaid räägi ka emotsionaalsest küljest. Räägi tunnetest, armastusest ja austusest. Õpeta lapsele, et seksiga kaasneb ka vastutus.

5. Rääkige kohtingutest, füüsilisest intiimsusest, tagajärgedest. Kohtingutel käimine võib noortes tekitada tunde, et nad peaksid ka seksuaaleluga alustama. Räägi talle, kuidas oma emotsioone kontrollida. Räägi ka sellest, et kui ta ei tunne end mugavalt, siis võib ta seksist loobuda. Keegi ei saa teda millekski kohustada. Räägi ka seksi võimalikest tagajärgedest.

6. Ole avatud. Anna lapsele märku, et kui ta tahab sel teemal tulevikus veel rääkida või kui tal tekib küsimusi, siis ta võib alati sinu või teise lapsevanema poole pöörduda. Ära suru talle oma põhimõtteid peale. Lase tal selle üle mõelda ja kui soovite, arutage asja hiljem edasi.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles