Miks jätavad mõned naised abikaasa teise naise pärast maha?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lizzy Goodman uuris ajakirja Elle jaoks, miks lahkuvad naised abieludest, et koos teiste naistega suhetes olla ja kuivõrd muutlik on naiste seksuaalne orientatsioon. Kas need naised loobuvad heast elust või kogevad hoopis rahuldavamat suhet?

Psühhoterapeut Nicole Sachs (41) mäletab täpselt hetke, mil ta taipas, et on gei. «Ma sõitsin kesklinna poole, et õhtust süüa ühe vana sõbrannaga. Sõitsin läbi linna ja vaatepilt oli väga ilus: puud õõtsusid tuules, päike piilus pilvede vahelt ja ma sain hullumeelse ilmutuse. Mõtlesin: ma olen gei. Ja see on okei. See on osa minust,» meenutas naine.

Selleks ajaks oli Nicole oma abikaasast juba aasta aega lahus olnud ning naine oli hakanud huvi tundma samasooliste suhete vastu. «Kui ma restorani jõudsin, istusin sõbranna juurde ja teatasin: ma tahaksin sulle öelda, et ma olen gei! Ma rääkisin talle oma plaanist: nimelt tahtsin abielus olla veel 10-15 aastat, siis kohtuda mõne naisega, kellega koos elada ja koeri adopteerida. Sõbranna ei hakanud mu plaani kuuldes naerma, ta vaid vaatas mind ja ütles: «Tead, Nicole, see on pikk aeg.».»

Tundub, et tänapäeval pole taolised lood sugugi haruldased. Mis aga ajendab naisi, kes on edukad, kel on armastavad abikaasad ja lapsed, oma elu niimoodi muutma ja teise naisega suhet looma?

Muutlik orientatsioon

«Paljud heteronaised räägivad oma sõbrannadele asju, mida nad abikaasadega ei taha arutada,» selgitas Evergreen State College'i professor Stephanie Coontz. «Naised tüdinevad aja jooksul abielust kiiremini kui mehed. Naised investeerivad suhtesse rohkem emotsioone ja see on väsitav. Lisaks on meid loodud nii, et me tahame abielluda. Kui me lõpuks leiame õige partneri ja abiellume, siis tabame end näiteks mõttelt: miks ma nii palju kodutöid pean tegema?» Selline mõtteviis on paljudele tuttav. Asi ei pruugi olla just selles, et naine teeb rohkem kodutöid kui mees, kuid paljud tunnevad muret, et suhe või abielu ei pruugi kujuneda selliseks, mis neile piisavalt rahuldust pakuks.

Naiste puhul tasuks teada ka seda, et naiste seksuaalne orientatsioon võib elu jooksul tõenäolisemalt muutuda kui meeste oma. Peale selle tasuks eristada ka seda, mis meile endi arvates erutust pakub ja seda, millele meie keha tegelikult reageerib. Uuringutega on kindlaks tehtud, et naised reageerivad tõenäolisemalt rohkematele stimulaatoritele (kaasa arvatud sellele, kui näevad teist naist alasti) kui mehed.

Psühholoog Lisa M. Diamond kirjutas oma 2008. aasta raamatus: «Heteroseksuaalne naine võib oma elu jooksul tunda ligitõmmet mõne naise suhtes, samamoodi võib homoseksuaalne naine tunda ligitõmmet mõne mehe suhtes.» Diamondi sõnul ei saa seksuaalsust selgitada nii, et me oleme sündinud üht või teistmoodi.

Iseenda taasavastamine

Maria, blond keskealine kaunitar Kanadast, abiellus oma keskkooliaegse kallimaga ja neil sündis poeg. Umbes kümmekond aastat tagasi kolisid nad New Yorki ja neil sündis teine poeg. Maria sõnul algasid probleemid 4-5 aastat pärast kolimist ja pärast kuuendat aastat läksid nad lahku. «Mu mees oli jurist ja töötas 18 tundi päevas. Me peaaegu ei näinudki teineteist,» rääkis Maria.

Kui kodune olukord muutus järjest hullemaks, hakkas Maria üha tihemini söömas käima kolleg Debbiega. «Ühel õhtul Debbie suudles mind. Ma ei takistanud teda, sest mulle meeldis see,» meenutas Maria. Ent vahetult pärast suudlust sattus naine paanikasse ja ütles, et ei saa enam kolleegiga kohtuda. «Ma ütlesin, et olen abielus, mul on lapsed. Ma isegi valetasin talle, et mulle see suudlus ei mõjunud, kuigi tegelikult ma nautisin seda.» Naine tunnistab, et tema peas hakkasid keerlema mõtted: kas ma olen gei? Äkki ma olen terve elu gei olnud? Lõpuks otsustas Maria aus olla ning nüüd elavad nad Debbiega koos ja kasvatavad Maria lapsi.

Kapist välja tulek on igas vanuses emotsionaalselt raske. Täiskasvanuna on see ehk seetõttu kergem, et sa juba tead, kes sa oled ja sul on rohkem enesekindlust. Aga keegi meist pole valmis selleks, et ühel hetkel oma eksistents täiesti nullist jälle üles ehitada.

Kogukonnaga liitumine

Maria tunnistab, et on piisavalt lesbi, et kogeda avalikku ahistamist tänavatel, kuid ta ei tunne end veel lesbide kogukonnas mugavalt. «Mul pole jagada oma kapist välja tulemuse lugu ja ma ei oska teistega sidet leida.»

Ka Nicole Sachs rääkis, et lesbide «maailmaga» pole lihtne liituda. «Mind ei usaldatud üldse. Kõik kartsid, et ma tahan nende tüdruksõpra üle lüüa. Ma astusin baari ja tundsin, et oleksin pidanud kohe sealt välja astuma.» Sachsi sõnul oli ta justkui värske liha (kes ahvatleb teiste lojaalseid tüdruksõpru) ja samas ka kiskja (kes otsib publiku seast kõige isuäratavamat saaki).

«Nutsin end mitmel korral magama, sest kartsin, et ei leiagi ühtegi sõpra.» Lõpuks hakkas jäisus sulama ja pooled kogukonna liikmetest käisid ka Sachsi ja tema elukaaslase pulmas.

Naistevaheline seks

Need, kes pole kunagi sookaaslasega suhtes olnud, võivad imestada, kuidas üldse naistevaheline seks toimib. Maria meenutas, et ta polnud kindel, kas suudab seda üldse läbi teha. «Üks asi on see, kui sa oled alati olnud n-ö saaja poolel, aga hoopis teine lugu on siis, kui sa tahad olla andja. Debbie ütles mulle kunagi, et kui sa kellestki väga hoolid, siis oled valmis seda tegema. Nii see oligi. Ma tahtsin talle rahuldust pakkuda.»

Teine sarnase kogemusega naine, Rachel, meenutab, et tema tundis esimest korda naisega voodis olles, et on uuesti justkui süütu. «Kuigi mu sõbranna oli varem naisega voodis olnud, mängis ta minuga kaasa ja me kumbki ei teadnud täpselt, kuidas midagi teha.» Nüüd on aga olukord neile tuttavam ja Racheli sõnul on seks ju lihtsalt seks.

Maria lisas omalt poolt, et päeva lõpuks on oluline ju vaid see inimene, kellega sa voodis oled. «Debbie on minu jaoks õige naine. Ma ütlen sageli oma sõpradele ja ka Debbiele, et ma unustan mõnikord ära, et ta on naine. Ma ei vaata teda kui naist või meest, ta on lihtsalt Debbie.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles