Viis suurimat viga, mida algaja treenija teeb

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Karask
Peeter Karask Foto: Meelis Tomson/Õhtuleht

Rannahooaja lähenedes tõttavad paljud treeningsaali. Iseseisvalt treeningute alustamine on julge samm, sest sageli on kergem leida mõni ettekääne millegi muuga tegelemiseks. «Siiski tuleb silmas pidada mõnd põhitõde,» soovitab KalevSpa treener Peeter Karask.

Hiljuti alustas Peeter Karaski käe all treenimist ka tippkokk Heimar Kuuskler, kelle eesmärk on poole aastaga kaotada oma kehakaalust 25 üleliigset kilo. Enne treeningute alustamist andis treener Heimarile mõned soovitused, mida alustades kindlasti vältida tuleks.

Ekspertide ignoreerimine

Nõuande eiramine on esimene viga, mida paljud inimesed teevad. Kuigi esmapilgul võib see tunduda liigse sammuna, tasub enne uue treeningprogrammi alustamist alati konsulteerida oma perearstiga, eriti siis, kui varasem füüsilise koormuse kogemus puudub või esineb terviseprobleeme. Samuti võiks küsida nõu personaaltreenerilt. Personaaltreeneril on aastatepikkune kogemus ja ta võib teha väga palju, aitamaks õigele rajale kohe esimesest päevast alates. Ilma abita võib kulutada tulemusi nägemata palju aega ja teha endale mõttetult liiga.

Liiga suur treeningkoormus

Liiga sagedased ja pikad treeningud koormavad üleliia teatud lihasgruppe ning võib juhtuda, et treeninguga arengut ei kaasne. Kehale ei anta taastumiseks piisavalt aega. Valesti valitud treening ja treeningkoormus võivad tekitada frustratsiooni ja ületreenimist. Algaja treenijana või pärast haigust uuesti alustanuna, tuleb lähtuda lihtsamatest treeningkavadest ja treenida kergemalt, kasvatades koormust maksimaalselt 10 protsenti nädalas.

Tehnika hooletusse jätmine

Halb tehnika ja rüht on põhimure nii algaja kui ka kogenud treenija jaoks. Pole ime, et paljud inimesed ei tea, kuidas istuda, seista ja kõndida või tõsta raskeid asju õigel viisil – selle peale lihtsalt ei mõelda. Ka kõige lihtsamad tegevused, nagu sörkimine või käimine, nõuavad spetsiaalset tehnikat. Kui kahtled tehnika õigsuses või tunned end treenides ebamugavalt, on õige küsida abi treenerilt - nii ennetad võimalikke vigastusi.

Soojenduse vahele jätmine

Kuigi sellel teemal on palju räägitud on siiski on imestamapanev, kui paljud harjutuste tegijad endiselt ei võta arvesse seda olulist osa treeningust. Soojendus valmistab keha treeninguks ette, muutes treeningu palju nauditavamaks. Soojenduse eiramine suurendab vigastuste ohtu ja vähendab treeningu tulemuslikkust.

Toitumise olulisuse ignoreerimine

See võib olla isegi suurim viga, mida treeningutel tehakse. Mitte kunagi ei saa halba toitumist tasakaalustada treeninguga, olenemata sellest, palju treenitakse. Toitumisele tähelepanu pööramata on keeruline loota nii kaalukaotust kui ka lihasmassi arendamist. Ekstreemsed dieedid mõjuvad samuti negatiivselt. Levinuim on süsivesikute või rasvade menüüst välja jätmine. Mõlemal on hindamatu väärtusega roll nii dieedi kui ka lihase arendamise osas.

Tippkokk Heimar Kuuskleri treeningutest ja toitumisest saad lugeda tema blogist: heimarkuuskler.wordpress.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles