Elustiilivalikud, mis näonahka inetumaks muudavad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enamik naisi järgib rangelt näopuhastusrutiine, mille juurde kuuluvad tingimata näopuhastusvee ja niisutaja kasutamine. Soojal perioodil kaitstakse oma nahka päikesekaitsekreemiga. Kuid tegelikult pole eriti oluline see, kuidas me oma nahka välispidiselt hooldame, sest nahk peegeldab seda, milline on olukord meie sees.

Meie elustiil ehk siis söödud toit ja treening mõjutavad meie nahka. Järgnevalt on välja toodud mõned elustiilivalikud, mis meie nahale kõige hullemini mõjuvad ja vananemisprotsessi kiirendavad, kirjutab healthmeup.com.

  • Toitumine

Vale (loe: ebatervislik) toitumine mõjub nahale laastavalt. Kuna meid ümbritsevas keskkonnas on palju kahjulikke aineid ning tänapäevast inimest kimbutab sageli ka stress, siis on väga oluline jälgida, et keha õige toiduga häid aineid saaks. Värvilistes puu- ja juurviljades on palju looduslikke antioksüdante, mis võitlevad välimiste kahjuritega. Kuigi antioksüdante saab tarbida ka toidulisandite näol, on uuringud näidanud, et toidulisandites olevad antioksüdandid pole niivõrd tõhusad kui värsketes viljades olevad antioksüdandid.

  • Stress

Kui sa koged stressi, siis toodab su keha rohkem stressihormooni nimega kortisool. Kortisool muudab naha jumetuks või võib nahatooni ebaühtlaseks teha. Stress kiirendab ka juuste halliks minemist ja võib põhjustada märgatavat juuste välja langemist. Stressis inimene võib kaotada koguni 70 protsenti oma juustest ja juuste välja langemine võib jätkuda veel kuni üheksa kuud pärast stressirohket sündmust.

  • Treening

Nahale ja kehale üldiselt mõjub negatiivselt see, kui inimene end vähe liigutab. Treeningu ajal vallanduvad kehas endorfiinid, mis tekitavad hea tuju. Need hormoonid võitlevad stressiga ja seeläbi ka stressist tingitud negatiivsete mõjudega. Treening suurendab ka vereringet kogu kehas ja see mõjub nahale hästi. Paranenud vereringe ja hapniku parem liikuvus nahas parandab naha seisundit ja aeglustab vananemist.

  • Uni

Une ajal keha terveneb ja puhkab. Une ajal vallandub ka kasvuhormoon, mis aitab näiteks kõhurasva vähendada ja uuendab nahka. Unepuuduse käes kannatavad inimesed võivad märgata, et nende nahk näeb välja kahvatu ja ilmneb rohkem vananemismärke.

  • Halvad harjumused

Pole vast mingi üllatus, et suitsetamine ei tee nahale head. Sigarettides on nikotiini, mille toimel muutuvad veresooned õhemaks. Ahelsuitsetajal võib vähenenud hapnikku liikumine nahka muuta naha kahvatuks ja kiirendada vananemist. Suitsetajatel tekivad kiiremini ka kortsukesed suu ümber. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles