Neli sammu, kuidas endale õiglane palk välja kaubelda

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eestis on siiani Euroopa suurim sooline palgalõhe, ulatudes Eurostati andmetel finantssektoris isegi 45 protsendini. Palgaküsimus on seotud paljude keerukate ja muutlike oludega, ent kõige lihtsam moodus, kuidas lõhet vähendada, on tulemuslik kauplemine.

Statistika näitab, et mehed kauplevad oma palga üle neli korda suurema tõenäosusega kui naised. Ja kui naised nõuavadki kompensatsiooni, siis küsivad nad 30 protsenti vähem kui mehed, kirjutab Forbes Women.

Tingimine on oskus nagu iga teine, seda on võimalik parandada ja viimistleda. Siin on neli moodust, kuidas alustada.

Harjuta, harjuta, harjuta

Enamasti seostame me kauplemist tõsiste teemadega nagu näiteks edutamine, hüvitised ja riigipoliitika, kuid tegelikult teeme me seda pidevalt. Isegi sõbraga välja sööma minnes peame me läbirääkimisi – valime restorani, paneme paika õige aja ning otsustame, millist magustoitu kahepeale süüa. Enda tahtmiste eest seismine peab muutuma sulle loomulikuks ja harjumuspäraseks. Mõtle, kuidas sa saaksid oma igapäevaelus rohkem kaubelda? Harjutades muutub see kogu aeg lihtsamaks ja ka loomulikumaks.

See vestlus on pidev

Enamasti usutakse, et palga üle arutlemine on ühekordne tegevus. Ülemusega lepitakse vestluseks aeg kokku ja siis üritatakse teda veenda, miks palgatõus või ametikõrgendus on välja teenitud. Kuigi see on levinud lähenemine, pole see kõige efektiivsem. Palga või ameti üle kauplemine on pidevalt jätkuv arutelu. Anna oma juhile regulaarselt teada, millega sa tegeled ja millised on su kordaminekud viimasel ajal olnud. Räägi talle, millest parasjagu mõtled ja millised on su eesmärgid. Milliseid projekte sa kõige rohkem nautisid ja milliseid jälestasid? Milles oled kõige tugevam ja milliseid oskusi tahaksid edasi arendada? Nõnda on sul juba ettevalmistus tehtud, kui astud ülemuse kabinetti, et palka juurde küsida. Arvestades seda, kui hästi ta tunneb sind ja su püüdlusi, võib ta sulle isegi head nõu anda, kuidas karjääriga edasi minna.

Eeltöö

Oluline on teha taustauuringut. Kui palju palka saavad teised, kes töötavad samalaadsel kohal? Kasuta palgakalkulaatoreid ja veebiotsinguid, küsi värbajatelt ja kolleegidelt samal ametialal. See ei pruugi täpselt klappida sinu enda olukorraga, kuid annab aimu, mida oodata. Otsi infot nende inimeste kohta, kellele sa alt üles vaatad ja kelle moodi sa tahaksid olla. Millises suunas nende karjäär liigub? See on oluline selleks, et sa teaks, millega peaksid enne hakkama saada, et ise sama kaugele jõuda.

Tegele sellega juba praegu

Kui tahad ametikõrgendust, siis pead täpselt mõistma, mida ülemus sellelt töökohalt ootab ja hakka juba praegu selle nimel tööd tegema. Näita, et oled huvitatud ja valmis vaeva nägema, jaga oma arvamust, ideid. Sul on väga lihtne seda tööd endale kaubelda, kui sul on juba olemas kõik vajalikud oskused ja omadused, mida otsitakse.

Keerulisi vestlusi on lihtne vältida, aga mida rohkem sa õigete inimestega räägid, seda loomulikum on ka ebamugavaid teemasid ette võtta. Avameelsed vestlused, eeltöö ja eesmärgipärane käitumine tekitavad soodsa pinnase palgalisa küsimiseks. Kui see tundub liiga hirmutav, alusta väikestest asjadest. Harjuta tingimist turul, pesumajas, sõpradega ja perega. Selleks on tohutult palju võimalusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles