10 nõuannet kuivade juuste omanikule

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Kui sind pole õnnistatud reklaamides nähtud läikivate, siledate ja lopsakate juustega, ei tasu meelt heita – ka lihtsate juuksehooldusvõtetega on olukorda võimalik veidi leevendada.

Pea pesemisega piiri

Sage šampooniga pesemine on üks tavalisemaid juuste kuivuse ja takususe põhjustajaid. Juuste pesemine iga päev rikub ära nende loodusliku niiskusetaseme ning tulemuseks on aina takusemaks muutuvad juuksed, samuti võib tekkida kõõm. Pesemisel tuleks vältida olukorda, kus pead märgade või poolmärgade juustega õue jaheda kätte minema. Just sel põhjusel oleks mõistlik juukseid pesta hoopis õhtuti.

Vali õige šampoon

Kuivadele juustele sobib kõige paremini šampoon, mille pH tase on 4,5–6,7, mis on õrnatoimeline ja sisaldab vähe või üldse mitte alkoholi.

Juuksepalsam on oluline

Juuksepalsamit peaks kasutama igal pesemiskorral. Kui juuksed on väga kuivad, tasuks mõnikord kasutada palsamit, mis jäetakse terveks ööks pähe. Tähtis on ka palsami korralik juustest väljaloputamine – rusikareegel on, et juuste loputamine kestku kolm korda kauem kui nende pesemine.

Kohtle oma juukseid hellalt

Kuivad juuksed on väga haprad ja sellepärast tuleks nendega ettevaatlikult ümber käia. Väldi jõulist kammimist ja pestes kohtle oma juukseid ning peanahka õrnalt.

Harja vähem

Kindlasti oled kuulnud soovitust harjata juukseid 100 korda päevas, et nad muutuksid ilusaks, siledaks ja läikivaks. Kuivade juuste puhul on täpselt vastupidi – liigne harjamine võib neid veelgi lõhkuda. Alati harja oma juukseid õrnalt ning mitte kunagi märjana. Märgade juuste kammimisel kasuta laiade piidega kammi.

Vähem föönitamist

Kuivad juuksed ei armasta föönitamist, kuumi lokirulle ja juustesirgendajaid. Kõige hullemaks kuivade juuste vaenlasteks peetakse kuumi lokirulle, neid tuleks kasutada võimalikult harva. Kui juukseid on vaja föönitada, siis tee seda väiksema kuumusega.

Lase juustel kahjustavate protseduuride vahel puhata

Kui teisipäeval lased oma juukseid blondeerida, neljapäeval värvid neid ja laupäeval sirgendad kuumade juuksetangidega, siis pole ime, et juuksed pärast sellist kohtlemist näivad kuivad ja kahjustatud. Muidugi ei saa kuivade juuste omanik päris loobuda juusteprotseduuridest, kuid neid ei peaks tegema lühikese aja jooksul, vaid andma juustele aega kahjustavate protseduuride vahel taastumiseks.

Tee juustele munamaski

Sega kaks muna 4 spl oliiviõliga, kanna saadud segu ühtlaselt juustele. Seo rätik pähe ja lase 10 minutit maskil mõjuda. Pärast loputa hoolikalt ja kindlasti mitte kuuma, vaid leige veega.

Avokaado ja õlu võivad aidata

Koduse avokaadomaski valmistamiseks püreeri üks küps avokaado, sega hulka kaks supilusikatäit maitsestamata jogurtit ja samapalju oliiviõli. Sega niikaua kuni mask saab pastalaadse tekstuuri ja kanna kogu ulatuses juustesse. Mähi pea sooja rätiku sisse ja lase 20–30 minutit mõjuda. Pese mask juustest hoolikalt šampooniga välja.

Ammusest ajast on juuste õllega loputamist peetud kasulikuks ja soovitatud seda protseduuri nendele, kes soovivad ilusaid läikivaid juukseid. Ka paljud Hollywoodi kuulsused kasutavad seda nippi.

Kaitse juukseid külma ja päikese eest

Talvel paljapäi käimine kahjustab juukseid ja sellepärast tuleb kindlasti kanda mütsi. Samamoodi kuivatab ja lõhub juukseid ka suvine päike ning nii nagu oma nahka kaitstakse suvel päikesekaitsekreemiga, tuleks juukseid kaitsta peakattega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles