Miks on tume šokolaad ikkagi tervisele kasulik?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tume šokolaad: peale heaoluhormoonide saad tumedast šokolaadist ka aintioksüdante.
Tume šokolaad: peale heaoluhormoonide saad tumedast šokolaadist ka aintioksüdante. Foto: SCANPIX

Tükk aega on väidetud, et tume šokolaad on mitmel põhjusel tervisele kasulik. Võtame näiteks asjaolu, et tume šokolaad alandab vererõhku või hoopis selle, et tume šokolaad parandab tuju. Ent siiamaani polnud teadlased kindlad, kuidas tume šokolaad kehale niiviisi saab mõjuda.

Hiljuti avaldatud uuring näitas, et tumeda šokolaadi tervislikkus võib olla tingitud kakao mõjust headele bakteritele meie kehas, kirjutab Business Insider.

«Ma teadsime, et kakaos on mõned väga head ühendid, mis mõjuvad tervisele hästi,» ütles uuringu autor ja teadlane John Finley. Aga teadlase sõnul ei olnud heade ühendite tase piisavalt kõrge, et mõjuda kehale nii, nagu inimesed väitsid.

Finley ja üliõpilane Maria Moore otsustasid võtta vaatluse alla selle, kuidas mõjutab inimkeha see kakao osa, mis on raskesti seeditav ja kiuline. Väidetavalt liigub see osa kuni käärsooleni ilma lagunemata.

Teadlased pidasid silmas seda, et «kui leidub midagi, mida keha saab kasutada, siis alumine seedetrakt teab, mida sellega peale hakata» ning kasutasid mudelseedeelundkonda, et näha, mis juhtub, kui kiuline osa jõuab käärsoolde.

Selgus, et kiud kääritati lühikese ahelaga rasvhapeteks, mis Finley sõnul on «meie käärsoole rakkude lemmiksöök». Head bakterid toituvad neist ühenditest ja tänu sellele toimub rakkude ringlus paremini ning käärsool on terve.

«Ilmselt aitab see ennetada ka käärsoolevähki ja põletikulisi soolestikuhaigusi,» ütles Finley. Kuid lisaks nimetatud kasuteguritele selgus veel teisigi kasulikke omadusi. Nimelt on kakaopulbris palju ühendeid nimega polüfenool polümeerid, mis on liiga suured selleks, et keha saaks neid kasutada seedimise algstaadiumites. Kui need jõuavad käärsoolde ja bakterid saavad nende kallale asuda, lagunevad need põletikuvastasteks ühenditeks.

Tekkinud molekulid on piisavalt väikesed, et soolestik saaks neid imada ja need võivad olla kasulikud selleks, et «ennetada teatud südame-veresoonkonnahaigusi, mis on seotud põletikega», selgitas Finley.

«Meie uuringust selgus, et kiud kääritatakse ja suured polüfenool polümeerid muutuvad ainevahetuse käigus väiksemateks molekulideks, mis imenduvad kergemini. Need väikesed polümeerid ilmutasid põletikuvastast tegevust,» sõnas Finley. Nimetatud ühendeid - kiude ja polüfenoole - leidub kakaopulbris ja kõrge kakaosisaldusega šokolaadis.

Kuigi antud uuring näitab, miks on tume šokolaad meie tervisele kasulik, tuleks neid avastusi võtta esialgsetena, kuni need leiavad kinnitust järgnevate uuringute käigus ja tulemused avaldatakse teadusajakirjades. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles