Psühholoog: paarisuhte kestvuse saab määrata kindlaks vaid mõne minutiga

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vaid paarist minutist piisab, et ennustada, kas paar peab koos kaua vastu või lõpeb nende suhe üsna ruttu. Vähemalt seda väidab Ameerika psühholoog John Gottman, kes töötas välja lihtsa testi, mille abil saab määrata abielulahutuse tõenäosust.

Gottman ei idealiseeri abielu - tema sõnul on võimatu olla kindel selles, et pereelu on alati pilvitu. Oletades, et abielus tuleb ette ka negatiivseid kogemusi, selgitas psühholoog, et õnnelikud paarid kogevad rohkem positiivseid emotsioone ja tänutunnet ning pööravad vähem tähelepanu suhtes esinevale negatiivsusele, kirjutab Genius Beauty.

Gottmani kinnitusel näitab tema loodud abielutugevuse test lausa 90-protsendilise tõenäosusega, kas paar lahutab lähitulevikus või jääb nende suhe pikemaks ajaks püsima. Eksperdi sõnul näitavad seitse märki, et abielu ei pruugi püsima jääda:

  • teie vaidlused algavad üksteise aadressil tehtud sarkastiliste märkustega;
  • mõlemal partneril on kombeks teineteise välimust kritiseerida;
  • väljendid ja näoilmed, mis näitavad põlgust ja mõnitamist;
  • oma tegude õigustamine ja laused stiilis «mina pole süüdi» ja «mina ei tekita neid probleeme»;
  • kaitsemüüri taha peitumine selleks, et vältida suhtlemist ja haigetsaamist;
  • «emotsionaalne üleujutus»: ülepingutatud vastus verbaalsetele rünnakutele, mida nähakse kui füüsilist rünnakut; puudub soov suhelda;
  • partnerid pole võimelised tülitsemist õigel ajal peatama ja oma suhet normaalsele kursile juhtima. 

Kui soovid testida, kas teie suhe on õnnelik, vajuta SIIA! (PS: test on ingliskeelne)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles