Kui näljane sa tegelikult oled?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nälga peetakse väga võimsaks tundeks, mis võib mõistuse üle kontrolli haarata, kuni nälg saab rahuldatud. Näljatundele on täiesti normaalne järgi anda, sest keha vajab toitu selleks, et normaalselt talitada. Aga kui nälg muutub õrgardlikkuseks, siis võib tulemuseks olla mõttetu söömine ja kaalutõus.

Seega oleks tarvis õppida oma keha tundma, et aru saada, millest keha märku annab. Millal vajab keha toitu ja millal tunneb lihtsalt janu? Enne, kui allud näljatundele, loe järgmisi punkte, et õiget näljatunnet ära tunda, kirjutab healthmeup.com.

Nälgimine / suur nälg

Kui sul on suur nälg, siis tunned ebamugavust ja tajud, et kõht on tühi. Sellega võib kaasneda peapööritus, sest su veresuhkru tase on madal. Selleks, et halba enesetunnet vältida, peaksid midagi sööma. Aga ole ettevaatlik – suure näljaga on oht toiduga üle pingutada.

Nälg

Võid tunda kerget nõrkust ja keha võib sulle märku anda, et ta vajab toitu. Kui sa midagi ei söö, siis võib sul lõpuks tekkida suur nälg ning veresuhkru tase langeb.

Mõõdukas nälg

Võid kuulda ja tunda, et su kõht koriseb ja seda tunnet saab muuta vaid siis, kui sa midagi sööd. Mõistlik oleks oma keha kuulata ja midagi põske pista.

Võltsnälg

Sulle võib tunduda, et sa oled näljane, kuid tegelikult võib selle tunde tekitajaks olla mõni psühholoogiline vajadus. Paljud probleemid nagu stress ja üksindustunne võivad tekitada võltsnälga.

Normaalne tunne kõhus

Selles faasis pole sa ei näljane ega toiduga liiale läinud. Su keha on lõõgastunud ja kõhus valitseb rahu.

Täiskõhutunne

Kui su kõht on täis, siis tunned seda oma kõhus ja sulle võib isegi tunduda, et tunned puhitust. Toit ei pruugi enam olla nii maitsev, kui söömist alustades. Kui jõuad sellesse faasi, peaksid söömise lõpetama.

Toiduga liialdamine

Kui tunned, et su kõhtu ei mahu rohkem toitu, siis oled söögiga liiale läinud. Kui jätkad söömist, koged peagi ebamugavustunnet ja sul võivad tekkida kõrvetised.

Selleks, et vältida ülesöömist ja ebatervislikke toitumisharjumusi, on soovitatav oma nälga analüüsida ja süüa vaid siis, kui koged mõõdukat nälga või nälga. Teistes faasides söömine (või toidu vältimine nii kaua, et sul tekib suur nälg) ei mõju kehale hästi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles