Nõu kaalulangetajale, kuidas koostada ostunimekirja

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tervislik ja tasakaalustatud toitumine põhineb toidul, mida me igapäevaselt sööme. Tervislike toitude valmistamine nõuab aga sobivate toiduainete olemasolu, kirjutab treener Erik Orgu.

Sinu hea tervis ja kaalulangus algab käigust toidupoodi. Kiiruga, väsinud peaga ja eriti veel tühja kõhuga poest läbi tormates võivad kärusse sattuda ebavajalikud toiduained. Probleemide vältimiseks ning tähtsate ostude meeles pidamiseks on tark koostada ostunimekiri.

Selleks tuleb oma peas või miks mitte ka kirjalikult planeerida soovitud ajaperioodi söögid. Spontaansus on aeg-ajalt tore, aga kui oled alles tervisliku toitumisega algust tegemas, siis on planeerimisel ja ettevalmistusel tähtis roll. Plaani järgimine välistab olukorra, kus ei viitsi mõelda söögitegemisele ja haarad teel koju valmistoitu või midagi «kiiret». Me teame elulisest kogemusest, et näljasena tehtud otsus ei pruugi olla see kõige mõistlikum.

Iganädalased valikud algavad menüüst

Vaata üle kodus olev toit, sest see annab kiire ülevaate, millised on esmatähtsad ostud. Soovitan paika panna nimekiri toiduainetest, mida iga nädal kindlasti vaja läheb.

Toon näite enda «alati vajalik» nimekirjast:

  • Lõuna- ja õhtusöökide jagu kanaliha (filee ja koivad), kodune hakkliha, veiseliha ja kala või mereannid, mida on võimalik sügavkülmutada ja hiljem kasutada.
  • Paari söögikorra jagu bataati ehk maguskartulit.
  • Kinoa või tatar.
  • Hommikusöökideks piisav kogus kanamune.
  • Mitut sorti puuviljad - tavaliselt banaanid, greip ja sidrun.
  • Värske salatimaterjal ja maitseroheline.
  • Köögivilju, mida meeldib aurutada, näiteks lillkapsas.
  • Lehma- või kitsepiimast juust.

See on mu ostunimekiri igaks poest käiguks. Igal perel on see erinev sõltuvalt elustiilist ja eelistustest.

Planeerimise plussid

Rahaline kokkuhoid. Ostes planeeritud söökideks õige koguse toitu, ei lähe midagi raisku.

Paremad valikud poes käies. Ostunimekiri annab väiksema võimaluse kaasa haarata harjumusest ebatervisliku valiku. Hea nipp on panna toiduained kategooriatesse nii nagu nad poes on, ehk siis korraga valida ära kõik puu- ja juurviljad, ning pärast seda liikuda edasi näiteks lihaleti juurde. Magusa- ja saiariiulist kõnni lihtsalt külma kõhuga mööda.

Rikkam toidulaud. Planeerides saad teha huvitavamaid vaheldusrikkaid toite ning vältida päevast päeva sama toidu söömist.

Lihtsam. Sa ei pea poes mõtlema, mida osta, kõik on ette planeeritud. Nii on ka lihtsam partner poodi saata ja saada poest õige kraam.

Ajaline kokkuhoid. Põhjalikuma nimekirja tegemine võtab umbes 10 minutit ja võid sellega säästa nädalas pea tunni väärtuslikku aega, olenevalt toidupoe kaugusest, suurusest jne. Selle kokkuhoitud aja võid nüüd veeta perega sporti tehes või lõõgastudes.

Arendab distsipliini. Keegi pole ülekaalulist inimest vägisi kohukeste ja viineritega toitnud – see on olnud inimese isiklik valik. Nimekirja järgi poes käies saad kaotatud enesekontrolli taastada. See on nagu lihas, mida tuleb regulaarselt treenida. Näita endale ja mulle, et tuled eesmärkide saavutamisega toime.

Ostunimekiri ja mobiilsed abimehed

Mobiilsed rakendused ja elektroonilised kirjed teevad iganädalase ostunimekirja koostamise kogu perele mugavamaks.

Ostunimekirja hoidmiseks sobivad hästi näiteks Google Docs jagatud dokument, pere ühine OneNote dokument Microsoftilt või mõni muu sarnane teenus. Ei maksa unustada ka tavalist e-kirja. Nende teenustega loodud ostunimekiri on alati kättesaadav su kõigilt mobiilsetelt vidinatelt. Partner saab nii mugavalt kodus nimekirja valmis teha ning ta on sinu telefonis juba automaatselt olemas.

Ka vanakooli paber ja pliiats on head abimehed. Need võib köögis nähtavale kohale jätta ja nii saab otsa lõppenud toiduained kohe üles märkida.

Ostunimekiri töötab ainult siis, kui sellest ka kinni pidada.

Loe edasi tervisliku toitumise nippidest erikorgu.ee'st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles