Mida ei tohiks öelda emale, kes toidab last rinnapiimaasendajaga

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Beebi eest hoolitsemine on isegi raske, lisastressi pole vaja. Sageli kritiseeritakse emasid, kel ei jää muud üle kui titale avalikus rinda anda, kuid sama palju haavatakse õelate kommentaaridega neid naisi, kes ei saa üldse imetada.

Eeldatavasti ei soovita alati pudeliga toitvat ema solvata, kuid paraku kukub see tihti nii välja. Kui sinu tutvusringkonnas on väikese lapsega naisi, siis pane palun kõrva taha, et sa ei ütleks talle midagi alljärgnevatest lausetest, mis võivad talle haiget teha, kirjutab Huff post.

«Miks sa rinnaga ei toida?»

Sel võib olla väga palju erinevaid põhjuseid, miks keegi ei saa või ei taha oma last rinnapiimaga toita. Imetamine on väga isiklik. Võib-olla on ta beebi lapsendatud? Mis siis, kui tal oli rinnavähk? Või ehk kannatas ta teismelisena ränga seksuaalvägivalla all ja ta ei suuda trauma tõttu imetada? Võib-olla ta tõesti üritas ja nägi ränka vaeva, et imetamine välja tuleks, aga see ikkagi ei õnnestunud ning on nüüd väga kurb.

«Ma tunnen üht väga head imetamisnõustajat. Kas tahad ta numbrit?»

Sa võid seda pakkuda, kui ta palub sult abi. Kui seda soovi pole, mõjub su nõuanne etteheitena. Sellega vihjad, et ta pole piisavalt pingutanud, et imetamine õnnestuks või nagu ta ei teakski, miks rinnapiim lapsele oluline on.

«Oi, mul on nii kahju.»

Haletsemine tekitab temas tunde, nagu ta peaks häbenema, et toidab oma last rinnapiimaasendajaga. Nagu öeldud, ei tea sa tegelikult kunagi täpselt, millistel põhjustel ta imetamisest loobus ja kuidas ta seda ise üle elab. Paljud naised valivad pudelitoidu, sest see on mingil põhjusel vajalik. Kas või seepärast, et ema peab beebist mõnikord eemal olema. See ei tähenda, et ta peaks end oma valikute pärast halvasti tundma. Kui ta ei ole sulle ise kurtnud, et kahetseb valikut või et ta on selle pärast väga kurb, siis jäta oma lohutussõnad endale.

«Kas sa ei karda, et rinnapiimaasendaja sisaldab suhkrut (või GMO-d vms)?»

See küsimus on problemaatiline, sest emal ei ole sellele õiget vastust. Kui ta ütleks «ei», näitaks see, et ta ei hooli oma lapse tervisest. Kui ta hakkaks pikalt selgitama ja põhjendama, kui palju imikute toitu tänapäeval kontrollitakse ja millist segu ta ostab, siis oleks ta liialt kaitsev. Ja kui ta päriselt muretsekski selliste hirmude pärast, siis ei oleks ikkagi sellest küsimusest mingit kasu, sest see raputaks vaid soola lahtisele haavale.

«Küll võib olla tore öö läbi magada või last kellegi teise hooleks jätta.»

Ega see, kui ema toidab oma last rinnapiimaasendajaga, ei tähenda, et ta saaks rahumeeli öö läbi magada. Kõik oleneb ju lapsest, kui sagedasti ta süüa nõuab. Lisaks ei tähenda see, et ta igal võimalikul hetkel oma lapsest eemal tahab olla. Ilmselt ei taha sa sellega midagi halba öelda, aga kuna imetamist seostatakse nii palju ema ja lapse vahelise sideme tekitamisega, võib ta end seetõttu halvasti tunda. Säärased kommentaarid tekitavad temas vaid suuremaid süümepiinu.

Kui sa tahad teda aidata, räägi temaga muudest asjadest. Kuna rinnaga toitmine on väga oluline ja seda rõhutatakse noorele emale pidevalt, pea igal pool, siis võib ta end tunda teiste emade seas kõrvalejäetuna. Jututeemasid on küll ja veel, alati ei pea vestlus keskenduma millelegi nii isiklikule nagu seda on imetamine.

Hoidu hinnangutest ja ütle talle, et ta on hea ema. Usu, ta oskab seda komplimenti väärtustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles