Üheksa toitu, mis annavad energiat ja muudavad sind tegusamaks

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Smuuti.
Smuuti. Foto: SCANPIX

Kas kevadväsimus hiilib ligi ja oled kurnatud? Üks põhjustest võib olla, et su toitumine on olnud liialt ühekülgne ja vajab muutusi. Siit leiad üheksa toiduainet, mida tasub süüa, kui soovid, et sul oleks rohkem energiat, et kiirete tööpäevadega hakkama saada.

Banaan

Banaan on suurepärane süsivesikuterikas vili, mis sobib ideaalselt trennijärgseks energia  taastamiseks. Banaanis on palju kaaliumi ja nagu me teame, võib kaaliumipuudus põhjustada nõrkust. Selles sisalduvad suhkrud töötleb keha kiiresti energiaks, mis sulle pärast füüsilist pingutust jõudu annab, kirjutab Fitnea.

Läätsed

Läätsed võiksid olla sinu igapäevamenüü lahutamatu osa. Neis on rikkalikult aminohappeid, valke, mineraale ja vitamiine. Mis kõige parem, läätsedega saab asendada riisi või pasta pea igas retseptis. Kui sööd läätsi, püsib kõht pikemalt täis, sest neis on ka palju kiudaineid, mis ei lase glükoositasemel liiga kõrgele tõusta. Lisanipp: kui tahad, et su lõunasalat oleks pisut toekam, lisa sellele peotäis keedetud ube.

Kaerahelbed

Kaerahelbepuder on üks peamisi toite, mille abil energiataset tõsta. Tervisele on parem, kui sa ei lisa pudrule võid või suhkrut. Siis püsib kõht kauem täis ja glükoositase püsib stabiilsena. Kaerahelvestes on B-vitamiini, mis teadaolevalt annab palju energiat. Soovitatav on süüa putru hommikuti, enne kella 11.

Muna

Mune kiputakse sageli alahindama. Neis on aga palju valke, aminohappeid ja oomega-3-rasvhappeid, mida on kehal hädasti vaja lihaste kasvatamiseks, immuunsüsteemi ja ajutöö toetuseks ning kehavedelike tasakaalu hoidmiseks.

Kreeka pähkel

Kreeka pähkel on üks kõige parem taimne valguallikas. Seda imelist vilja nimetatakse ka «ajutoiduks» ja mitte ainult selle aju meenutava välimuse pärast. Nimelt on Kreeka pähklis ohtralt oomega-3-rasvhappeid. Sööd peotäie pähkleid päevas, peaksid mõne aja pärast tundma, kuidas jaksu on rohkem. Lisaks on Kreeka pähklites palju kiudaineid, kaltsiumi ja mitmeid teisi toredaid toitaineid, mida su keha vajab.

Tume šokolaad

Oivalised energiaallikad ei pea sugugi olema tuima maitsega. Tume šokolaad meeldib paljudele ja pole ka ime, selles on südamele kasulikke antioksüdante. Lisaks on selles kofeiini, mis hoiab keha ärkvel ja kiirendab ainevahetust. Kui tahad jõu taastamiseks süüa šokolaadi, siis pane tähele, et valiksid orgaanilise tumeda šokolaadi, mis ei sisalda piimatooteid. Lisaks ei tohiks seda süüa korraga väga palju.

Kookospiim

Kookospiim pole küll tahke toit, ent see on väga väärtuslik energiaallikas. Tihti nimetataksegi seda looduslikuks energiajoogiks. Näiteks on selles palju vajalikke vitamiine ja mineraale (kaalium, lauriinhape jt). Kaalium varustab organismi energiat taastavate toitainete ja elektrolüütidega, lauriinhape kiirendab ainevahetust ja annab jõudu.

Jogurt

Jogurt on väga maitsev ja tänapäeval võib seda poest saada väga erinevate maitsetega. Soovitav on aga jälgida, et selles poleks liiga palju suhkrut. Jogurtis on kaltsiumi, B-12-vitamiini ja valke – kõik need on tervise hoidmiseks väga tublid abilised.

Rohelised smuutid

Kui tahad end talveunest üles äratada, tee omale smuuti, milles on rohelisi salatilehti (näiteks spinat on hea valik), õuna, jogurtit, banaani ja lisa sinna soovi korral endale meeldivaid puuvilju. Puuviljade magus maitse peidab hästi salatilehtede mõrkja maitse ja teeb sellest ühe vägagi nauditava eine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles