Juurmann: üks kuu kohustuslikku isapuhkust on liiga vähe

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yoko Alender ja Priit Juurmann poja Kaarel Bo'ga.
Yoko Alender ja Priit Juurmann poja Kaarel Bo'ga. Foto: SCANPIX

Abikaasa Yoko Alenderiga nelja last kasvatav muusik Priit Juurmann, kes on ise isapuhkusel olnud, peab selle üheks kuuks kohustuslikuks tegemist ebapiisavaks.

«Kohustusliku isapuhkuse pikkus üks kuu – see tundub liiga lühike olevat,» ütles mees ja selgitas, et tema arvates on isapuhkuse idee kutsuda ühiskonnas esile sügavam muutus soorollide jaotuses.

«Isapuhkus kannab endas muidugi ka mitmeid teisi lisaeesmärke ja võimalusi. Printsiibina – et isad võivad ka lapsega koju jääda – on isapuhkus äärmiselt hea ja vajalik,» arvas Juurmann.

Samas ütles ta, et tema pere kogemus on, et esimesel eluaastal on ema lapsele asendamatu, kasvõi näiteks rinnaga toitmise tõttu. «See ei tähenda loomulikult, et sellel ajal isa ei saaks panustada, aga bioloogilises mõttes on ema roll siiski kandvam,» leidis muusik.

«Esimese eluaasta verstaposti möödumisel muutub aga rütm – kõndimine, hambad, käeline tegevus, lisatoidud, ema mõningane väsimus tissitamisest ning rahutus ja tung oma asja ajada. Siit alates saaks ja võiks isa roll tunduvalt suureneda,» jätkas ta.

«Isapuhkuse pikkus üks kuu tundub aga lühike – tegelik elurütmi muutus ja lapsega ühele lainele saamine tuleb kahe-kolme kuuga. Selline võiks siis olla ka minimaalne isapuhkuse pikkus,» ütles Juurmann.

Tema sõnul on üht ja ainuõiget vanemapuhkuse süsteemi võimatu kirjeldada, kuna inimeste elud ja töörutiinid on erinevad. «Seega võiks öelda, et riigi roll olekski siinkohal võimaldada valikut mitme erineva mudeli vahel ja lasta peredel endil valida sobivaim,» ütles muusik.

«Omast kogemusest võin öelda, et reegel piirata töövõimekust ja oskust aega planeerida tundub kohati ikka täitsa ajale jalgu jäänuna,» kritiseeris ta praegust süsteemi. «Kokkuvõtvalt võib öelda, et kõik muutused süsteemi paindlikumaks muutmise ja valikuvõimaluste mitmekesistamise suunas on äärmiselt olulised ja kiitmist väärt.»

Eile avaldas uuringukeskus Praxis analüüsitulemused, mille põhjal soovitab Eestis sisse viia kohustusliku vähemalt kuupikkuse isapuhkuse ning muuta vanemahüvitise maksmise korda nii, et ema ja isa saaksid korraga vanemapuhkust võtta ja samal ajal osalise ajaga tööl käia, jagades lapsega kodus olemist igapäevaselt omavahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles