Suur kevadine stiilispikker: moerütmid meestele ja naistele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dsquared2
Dsquared2 Foto: SIPA/Scanpix

Mood on nagu muusika, sel on oma rütm ja kõlavärv. Nüüd on tähelepanu rütmil – tänapäevased teravad perspektiivid ja puhtad pinnad kõlavad ootamatult hästi kokku ürgsete sümbolite ja primitiivprintidega. Lihtne ja tähenduslik – samasugune, nagu meie unistustes võiks olla tänapäeva elu, püüab ka alanud kevade mood olla sellesama elu pinnavirvendus.

Donna Karan/ Diane von Furstenberg/ Givenchy

TRIBAL-TRUMMID

Mida kõrgtehnoloogilisem on elu, seda kütkestavamaks muutub primitiivne lihtsus. Iidsed etnoprindid, rituaalsed sümbolid… Avaldame teile saladuse: kunagi olid mitmedki neist kirjadest kasutusel kandja võimu ja vägevuse rõhutamiseks ning töötavad vaikimisi samal viisil ka tänapäeva julgete meeste seljas. Hõredus toob põnevat dünaamikat – makramee, punutud pinnad, narmad. Sekka siiluke loomamustrit, mõni kontrastne kant või sammuvabadust lisav lõhik. Loomahambad kaela ja sandaalid jalga ning oledki valmis maailma vallutama. Praegusaja rütmi tabad aga kõige täpsemalt, kui miksid tulist etnobiiti minimalismi külma kõlaga – lisa midagi tehnoloogiliselt nutikat, veidi laserõiget või vinüüliläiget. Sest oh rõõmsat avastust − iidne ja uudne oskavad omavahel ülihästi suhelda!

Prada/ Stella Jean/ Gucci

PARADIISIAIA POLKA

Kevadine lilletrend tuleb sel aastal hoopis värskemal kujul – vürtsitatuna lindude-loomade, ruutude-triipude, graafika-geomeetria ja veel miljoni muu erineva kirjaga. Ning silm ei saa sekunditki puhkust, mustreid kantakse rõõmsalt kõrvu ja kuhjas – mida leidlikum ja ootamatum kombinatsioon, seda suurem stiilipunktide skoor. Mängleva kergusega segunevad paradiisisaarte floora-fauna, psühhedeelia ja digigraafika. Uue aja globaalküla rahvakunstimustrid on sündimas!

Pole eriline ime, et naiste garderoobi on külvatud ohtralt kirju ja õisi, kuid puutumata ei jää ka mehed − nende puhul pole miksmine ehk nii pöörane, kuid lillekirjas dressikast või päevasärgist ei pääse küll ükski tõsimeelne moejünger.

Dsquared2/ Lacoste/ Anna Sui

70ndate FOLK-ROCK

Kui kõikemiksiv mood juhtmed kokku ajab, siis palun väga – olemas on ka täiesti konkreetsete juurtega retrosuund. Nostalgia võidab üha uusi südameid, nii armas on ju kujutleda aega, mil kõik ei olnud veel hetkega netis, mil sõbraga vestlemiseks tuli võtta kitarr selga ja märss õlale ning talle külla minna… 70ndate teema pole teab mis mahukas, aga platsis ta on – mood, milles Woodstocki hõngu ja vägivallatut vallatust. Aplikatsioonid, neerumustrid, triibud ja nostalgilised lilled. Lisaks heegeldatud pinnad ja käsitsi tehtud väljanägemisega kaunistused. Ning kõigele tõmbab joone alla mõnusalt praktiline retroteksa.

Louis Vuitton/ Michael Kors/ Hermès

SAFARI SAMMUKAJA

Vähe detaile, väärikad materjalid, killuke luksust – safarirõivad näevad sel kevadel välja nagu reisisõbra targad riidekapiinvesteeringud. Kogu see muretu mugavus tuleb pehmes ja pleekinud gammas. Kui sekka satubki eredamaid toone, on need juba korralikult päikest saanud ning pakuvad äraütlemata mõnusat reisirõivastust. Suured pealepandud taskud, avarad šortsid – üks ehedalt seikluslik safarijakk kulub puhkuste eel ära igale mehele. Moemaiamad daamid võivad aga proovida hoopis varrukateta versioone ja valida praktiliste rõivaste täienduseks ümber pahkluude plagisevad lehvivad seelikusabad. Tuunikad, kleidid ja seelikud avarate pükste peal kantuna on maiuspalaks neile, kes eelistavad uudseid siluette.

Kenzo/ Kenzo/ Richard Nicoll

MEREMÜHA

Ookean inspireerib nii gammat, printe kui ka siluette. Voogav ja vesine ilu, mille vaimustus algas juba mullu suvel, ei näita vähimaidki äravoolamismärke. Lähivaade avab aga ka uusi tahke: meeste gammas valitseb küllalt kontsentreeritud sinine, mille toon nii vägev, et sellesse suplema minna küll ei söandaks. Mereväesinise sügavad toonid on aga endiselt soosikud formaalses maailmas.

Naiste paletilgi domineerivad kangemad toonid – kirgas Yves Klein ja erk veesinine, kuid rikkalikult leiab ka mahedamat ja vahusemat sinist. Ja mitte ainult sinisest pole siin teemas juttu! Rikkalik värvigamma, mis avaneb korallrahudel, särab ka moemaastikel. Mood uhub randa nii voogavat siidi kui ka metallihelki, nii lopsakaid lainevolange kui ka liibuvat joont. Pane vesiläikeid ja sillerdusi tähele ka ehetes ja aksessuaarides.

Marc by Marc Jacobs/ John Galliano/ Salvatore Ferragamo

SPORTLIK DISKO

Sportlik šikk rõõmustab kõiki moesõpru, kes ilu nimel mugavuse arvelt grammigi oherdada ei raatsi. Seega on areenil teema, mis teeb rõõmsaks enamiku mehi ja suure osa naisi. Palun väga – moetoodete troonil on moekad tuletised dressipükstest, kapuutsiga pusast ja spordisärgist. Kui tahad veel vinti peale keerata, tõmba jalga (jalka)põlvikud või säärised.

Mehed võivad rahus dressid tänavale tuua – dressipükstest tuletatud ilma viigita, kummiga vabaajapüksid on murdnud endale tee asjalikku maailma. Kui soovid, võid need vabalt paari panna ka puuvillapintsakuga! Lihtsale mugavusele on täienduseks humoorikate retroprintide, kirjade ja koomiksitega T-särgilised ja kapuutsiga dressikad.

Kui see kõik kaunitaride meelest liiga turvaliseks jääb, siis liialdage glamuuriga! Lisa läiget, läbipaistvust, litreid ja kaunistusi. Õigesti arvasid, kui selle jutu peale nina 80ndate trendi üles võttis. Selle hullu kümnendi hoogsad poognad on moepildis täiesti olemas nii teravate kontrastide, laiade õlakute kui ka uljaste läigete kujul.

Blumarine/ Gianfranco Ferre/ John Galliano

VIKERKAARE SAMBA

Kas pärast pikka talve kuluks ära üks energiakokteil? Sinu päralt on elurõõmust särtsuv puhaste toonide paraad: lilla, fuksia, punane, kollane, laim, mururoheline, särtsuv sinine – mida hing vaid ihaldab! Keera mitu värvi korraga kokku, kanna pealaest jalatallani oma lemmikvärvi või kombineeri neutraaltoonide, musta või valgega. Ka mustritega on eksootiliselt kirgastel toonidel soojad suhted.

Hei, härrad − erksad toonid vaatavad endiselt vastu ka mugavatelt chino’delt ja teksastelt. Gamma üheks suuremaks soosikuks tõotab kujuneda lilla.

Giorgio Armani/ Salvatore Ferragamo/ Burberry Prorsum

VAHUKOORE VALSS

Pastellid kuuluvad kevadiste moehõrgutiste koorekihti juba mitmel järjestikusel aastal ja heast kraamist ei jää ilusõbrad ilma ka tänavu. Juba tuttava unenäosinise, mündikreemi ja maasikavahu kõrval väärivad tähelepanu värsked lillad toonid. Disainis põimuvad maitsekalt naiivsus, naiselikkus ja minimalism.

Pastellidega saavad maiustada mehedki − üks mahedas gammas särk kulub ära igaühele, julgemad võivad selga ajada lausa vahukoorega segatud toonides pintsaku ja ülikonna.

Carolina Herrera/ Lacoste/ Saint Laurent

NEUTRAALTOONIDE RUMBA

Rõhutatult rahulik ja peentes pooltoonides – just selline on kevadmood kõige rafineerituma moemaitse omanikele. Jahedad kivihallid, mineraalsed lillad, õhkkerged rohelised, kahvatu naha kreem – palju on värvituid värve, millel õiget nimegi ei pole, kuid mis seda intelligentsemalt mõjuvad. Naistemood on vaoshoitud ka lõigete vallas – katvad ja avarad siluetid, seelikuäär katab midina põlve või voogab maksina kandadeni. Kandilised jakid, topid ja kleidid võivad olla talje suhtes üsna ükskõiksed. Dekoori pole ja mustergi on kangal täpne ja klaar, justkui mingi salajane kood.

Meestemoes teevad ilma halli varjundid, kuid tulemus pole sünge – hoopis värske ja helge! Eelista heledaid hõbehalle ja pilla sekka särgisiiluke valget. Ülikonnakandjatele on hall koloriit kevadel kindel trumpkaart – jahe, veenev ja äärmiselt huvitav.

Rachel Zoe/ David Koma/ Calvin Klein

MUSTVALGE VAIKUS

Terasema moekõrvaga kuulajatele on see muidugi juba vana lugu, kuid teemana tasakaalustab mustri- ja värvivaikus väga hästi üleüldist lärmakat värvikust. Kes soovib, võib jätkata ka talvel alguse saanud monokroomse graafika rütmis või võtta mängu ajatud lemmikud täpid ja triibud, kuid kõige teraapilisem ja ajakohasem on rõhutatult minimalistlik stiil. Isegi kaks tooni on tihtipeale juba palju – tee panus puhtale valgele või peitu peenetundeliselt musta. Pea detailideta, peenelt tunnetatud proportsioonides lihtsad rõivad on parim valik. Suuna filosoofiline olemus ei tee mingit vahet sugudel, soosides kõiki isiksusi. Ning paradoksaalsel kombel on see aristokraatlik vaikimine kindel viis kesk kevadkirevust mõjule pääseda ja meelde jääda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles