Kaheksa halba harjumust, mis põhjustavad seljavalu

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui selg valutab, ei pea alati eeldama, et selle taga on tõsine haigus (kuigi ka seda võib olla). Valu seljas võivad tunda ka need, kes on muidu terved, aga harjunud tegema midagi, mis seda valu põhjustab.

Vanal madratsil magamine

Hea madrats kestab 8-10 aastat. Kui su madrats on väga vana, võib olla, et selgroog ei saa enam piisavalt vajalikku toestust. Pane tähele, et uus madrats ei oleks liiga kõva ega ka liiga pehme, soovitab Fitnea.

Raske koti tarimine

Kui sa oled üks nendest, kes tassib kotiga kogu elamist kaasas, siis on su selg päris õnnetu. Kandes igapäevaselt ühel õlal väga rasket kotti, läheb keha (ja ühtlasi selgroog) tasakaalust välja. Säästa oma selga ja ära kanna kaasas asju, mida sul tegelikult vaja ei lähe. Käekott ei tohiks ületada 10 protsenti sinu kehakaalust.

Kõrged kontsad ja baleriinad

Väga kõrged kontsad sunnivad selja kumeraks ja seetõttu on liigesed stressiseisundis. Samuti pole hea kanda pikka aega järjest täiesti lameda tallaga jalanõusid. Kui sandaalidel pole toestavat kannaosa ja jalats nihkub iga sammuga paigast, jaotub kehamass kõndides ebaühtlaselt. Iga inimese puhul on ideaalne kontsapikkus erinev, endale paraja leiad katsetades ja oma keha kuulates.

Vimma hoidmine

On leitud, et inimestel, kes oskavad andeks anda, esineb vähem depressiooni, viha ja ka füüsilisi valusid. Tunded, pinge lihastes ja mõtted mõjutavad otseselt valusignaale. Vimma pidamine mõjutab nii sinu vaimset tasakaalu kui füüsilist tervist.

Kontoritöö

Terve päev laua taga istumist mõjub üsna tervistkahjustavalt, sest suur osa meist ei säilita istudes korrektset rühti. Tegevusetusest jäävad seljalihased nõrgaks. Istumine survestab selgroogu 50 protsenti rohkem kui seismine. Pane tähele, et istudes oleks su selg sirge ja pea otse. Võimalusel siruta ja kõnni ringi.

Stress

Kui oled pinges, on seda ka kogu su keha ning selja- ja kaelalihased tõmbuvad kokku. Kui pingeseisund kestab pikalt ja lõõgastusmomenti ei tule, hakkab stress haiget tegema. Stressi leevendamiseks on palju meetodeid. Lihtsaimad neist näiteks treening, mediteerimine ja soe vann.

Trenni vahele jätmine

Terve selja jaoks peab end piisavalt liigutama, et seljalihased oleks trimmis. Kui trenni ei tee, tunned peagi, et selg jääb sageli kangeks ja on jõuetu. Tee kindlasti harjutusi, mis tugevdavad selga ja kõhulihaseid.

Rämpstoidu söömine

Pole just üllatus, et toit, milles on vähe toitaineid ja palju kaloreid, teeb paksuks. Lisakilod tekitavad seljale lisakoormuse. Kui su talje on rasvunud, siis on vaagen surutud ettepoole ja see avaldab seljale lisapinget. Ülekaalulistel on ka suurem osteoartriidirisk. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles