Huvitavaid viise, kuidas kodus sidrunit kasutada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sidrun.
Sidrun. Foto: SCANPIX

Tuleb välja, et sidrunit on võimalik kasutada veel mitmel muul moel lisaks selle söömisele. Sidrun on tõhus puhastusvahend ja seda saab kasutada ka ilutootena.

Genius Beauty toob mõned näited, kuidas võiks kodus sidrunit kasutada.

Kannude puhastamiseks

Kogunenud mustuse eemaldamiseks tuleks veekeedukannu valada vett ja peeneks hakitud sidrunikoort (umbes peotäis). Seejärel pane kann pliidile ja lase veel keema minna. Lülita pliit välja, jäta vesi umbes tunniks kannu seisma ja seejärel pese kann hoolikalt puhtaks. Kui kannu põhjas on palju mustust, siis tuleb sama meetodit kasutada mitmel korral.

Mikrolaineahju puhastamiseks

Mikrolaineahju seintel võivad olla toidupritsmed, mida on niisama raske eemaldada. Selleks, et mikrolaineahi puhtaks saada, pane mikrolaineahju kauss veega, mille sees on sidrunikoor. Keera ahju kuumus maksimumile ja lase veekausil seal 5 minutit kuumeneda. Pärast seda saad toidupritsmed riidelapiga lihtsa vaevaga maha pühkida.

Prügikasti puhastamiseks

Kasuta toiduvalmistamisest üle jäänud sidrunikoort prügikorvi puhastamiseks. See tapab baktereid ja eemaldab ebameeldiva lõhna.

Õhupuhastajana

Talvel võib õhk siseruumides olla kuiv, sest radiaatorid töötavad ja ruume tuulutatakse harvemini kui soojal ajal. Selleks, et õhk muutuks toas värskemaks ja niiskemaks, pane pannile vett ja sidrunikoor, aseta pann pliidile ning lase veel pannil madalal kuumusel keema minna. Jäta pann mõneks ajaks pliidile. Aga ära tee seda õhtul, sest sidrunist tulevad eeterlikud õlid ei lase su kehal lõõgastuda ja uinuda.

Lõikelaudade puhastamiseks

Sidrun on tuntud oma antibakteriaalse toime poolest. Selleks, et bakterid ja hallitus ei hakkaks lõikalaudade pinnal vohama, loputa lõikelauda kuuma veega ja määri seejärel sidrunilõiguga. Jäta lõikelaud natukeseks ajaks seisma ning loputa seejärel veega ja jäta kuivama.

Küpsetamisel

Tavalised kodused küpsetised muutuvad tunduvalt maitsvamaks, kui lisada taignale sidrunikoort.

Naha pehmendajana

Selleks, et nahka pehmemaks muuta - näiteks küünarnukkidel, põlvedel ja kandadel - võta poolik sidrun, mis on kergelt soodaga kokku määritud. Hõõru karedamaid nahapindu sidruniga, seejärel pese need kohad korralikult puhtaks. Pärast pesemist pane nahale niisutavat kreemi. Seda protseduuri on soovitatav õhtuti teha ja magamise ajaks võiks sokid jalga panna, kui hõõrusid ka kandasid.

Kehakoorijana

Koduse kehakoorija jaoks võta pool klaasi suhkrut, natuke riivitud sidrunikoort ja sega need kokku oliiviõliga, et tekiks hapukoore paksune mass. Kui oled end puhtaks pesnud, kanna koorija nahale ja masseeri sisse. Seejärel loputa keha veega.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles