Miks on oluline ämmaga hästi läbi saada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

See, kuidas sa käitud oma sugulastega ja eriti oma vanematega, loob sinu lapse pereväärtuse põhja ja tulevase peremudeli. Sinu käitumine mõjutab oluliselt, kuidas laps sinuga käitub, kui saab ise täiskasvanuks ning kuidas ta saab hakkama keeruliste isikutega. 

Lapsele on see väga suur õppetund, kui ta jälgib sinu pealt täiskasvanutevahelisi suhteid. Ta jälgib sind kogu aeg, kirjutab Psychology Today.

Lapsed tahavad, et kõik neile olulised täiskasvanud inimesed saaksid omavahel hästi läbi. Kui näiteks sina ei saa oma ämmaga muredeta läbi, on laps paratamatult pinevas suhtekolmnurgas. Ta ei saa aru, milline peaks olema tema suhe vanaemaga, sest seda mõjutab täiskasvanute suhete pinge. Isegi kui lapsed näevad oma vanavanemaid väga harva, nad siiski vajavad neid ja pole oluline, mida sina võid neist inimestest arvata. Eriti tähelepanelikult jälgivad lapsed, kuidas nende vanemad oma vanematesse suhtuvad.

Lapsi ei peta ära ka see, kui hammustad keelde ja mängid osavalt maha mingi rolli. Kui oled seltskonnas vakka, aga sisimas keed raevust, sest vanaema tõi pojale järjekordse auto, mille sa olid just enne ära keelanud, siis paneb poiss hästi tähele, et õhk on pingest paks. Isegi väikelapsed tajuvad teiste tundeid, mõni on tundlikumgi kui teised. Mõni laps võib tõepoolest jätta märkamata, et täiskasvanutel käib parasjagu võimuvõitlus, kuid mõni teine imab selle kõik endasse nagu käsn.

Lapsevanem peaks üritama lapse vanavanematega suheldes oma intensiivsust vähendada. See aga, et sa oled rahulik ja lahke, ei tähenda, et pead kõigega leppima.

Kumbki partneritest peab tegelema otse oma vanematega, kui keegi neist teeb harjumusest midagi kellegi teise arvelt või kui nad rikuvad teie seatud reegleid. Kui sul on probleem ämma kingitusega, peab sellest temaga rääkima sinu mees. Muidugi võid seda ka ise teha, kuid sa ei pruugi sellega midagi saavutada, kui mees tülist eemale hoiab ja kindlat seisukohta ei võta.

Kui partner, kelle vanemaga on probleeme, hoiab tüli lahendamisest eemale, siis tekib suhtekolmnurk, kus päris konfliktialge on varjul. See aga tähendab, et seda on pea võimatu selgeks teha ja lahendada.

Näiteks on ämm ehk hoopis kurb ja pettunud, et tema poeg tast eemale hoiab, aga ründab selle asemel hoopis oma poja naist. Naine on vihane, et tema mees ei hakka oma emale vastu, aga see ei paista väljagi, sest ta sihtmärk on samuti hoopis ämm.

Enamasti kipubki nii olema, et kui on ämma ja minia tüli, siis on seal taga poeg/mees, kes ei julge avameelselt rääkida ei oma ema ega ka naisega. Kui muudad selles suhtekolmnurgas iseenda käitumist, siis mõjutab see tasahaaval positiivselt nii su abielu kui kõiki teisi peresuhteid.

Kui sul on lapsed, pead oma olema peresuhetega eriti hoolas. Ära kohtle oma ämma ja äia halvasti, sest tea, et keegi paneb selle kõik omale kõrva taha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles