Viis põhjust, miks imetamine võib emale haiget teha

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Igaüks, kelle rinnanibud on imetamise pärast hellad olnud, teab, et sel ajal on lapse toitmine valus, väga valus. See võib vahel isegi nii valus olla, et vaatamata sinu parimatele kavatsustele, oled sa valmis alla andma. Ära tee seda!

Pikaajaliselt valusad nibud ei ole normaalne nähtus ja see on tavaliselt lahendatav probleem, kirjutab Emmede Klubi. See, et esimestel päevadel pärast sünnitust rinnanibud hellad on, on normaalne, seda eriti imetamise ajal. Aga liigne tundlikkus, mis kestab rohkem kui nädal ja esineb terve imetamise aja, viitab probleemidele.

Probleemide ennetamiseks käi enne sünnitust perekoolis imetamise loengus. Ja kui probleemid siiski tekivad, reageeri neile koheselt. Ära oota pikalt enne kui abi otsima hakkad. Mida varem sa probleemi lahendamisega tegelema hakkad, seda kergem lahendusi leida on.

Siin on viis levinumat tegurit, mis võivad imetamise ajal rinnanibuvalu põhjustada. Jagame ka nippe, mis aitavad seda probleemi ennetada või leevendada.

1. Vale imemisvõte

See on kõige põhilisem valusate nibude tekitaja. Selline ebamugavustunne on läbitorkavalt valus ja esineb tavaliselt siis, kui beebi imema hakkab ja möödub sujuvalt imetamise jooksul.

Kui sa oma last imetad, hoia ta pea enda rinna kõrgusel. Kui sa teda allpool hoiad, tõmbab ta nibu alla poole ja see on nibu jaoks ärritav. Kui see on vajalik, aseta padi lapse alla. Tõmba õrnalt ta lõuga alla poole, et ta saaks rohkem su rinda enda suhu. Beebi suu peaks olema piisavalt lahti, et terve nibu ning osa nibu ümbritsevast tumedast alast suhu saada.

2. Keelekida

Kui keelekida on «liiga kinni», on lapse keel suupõhjas samuti rohkem kinni. See on levinud probleem, mis ei lase lapsel normaalselt imeda ning muudab nibud valulikuks. Jälgi, et lapse keel poleks otsast südamekujuline või vaata, kas su sõrm mahub lapse keele alla. Kui ei mahu, võib su lapse keel liiga kinni olla ja sa peaksid lapsearsti poole pöörduma. Tavaliselt lõigatakse keelekida veidi rohkem lahti. Ära muretse, see on väga kerge protseduur.

3. Seennakkus

Kui valu on põletav ja ei vähene imetamise jooksul, on tõenäoline, et see on põhjustatud seennakkusest. Seen kasvab soojas, pimedas ja niiskes - see kõik on sellel imetava ema nibude puhul olemas.

Seennakkuse ennetamiseks kasuta ühekordsete rinnapatjade asemel puuvillaseid pestavaid patju. Vaheta ja pese neid ning imetamisrinnahoidjat sageli. Lisaks hoia piirkond võimalikult kuiv. Selle jaoks tee imetamise vahel rindadele õhuvanne.

Väldi seebi rindadel kasutamist ja ära hõõru neid tugevalt kui sa ennast kuivatad - see võib nibudele lõhesid ja lisaprobleeme tekitada.

Seennakkuse ravi määrab sinu arst.

4. Veresoone kokkutõmbumine

See on tavaliselt tingitud temperatuurimuutustest põhjustatud veresoone liigsest kokkutõmbumisest. Sümptomiteks on põletav ja torkav valu ning nibud võivad peale imetamist valgeks muutuda. See olukord vajab meditsiinilist sekkumist ja tavaliselt on imetamise ajal ohututest rohtudest palju kasu.

5. Ebatavaline kahtlus

Krooniliselt valusad nibud võivad olla ka märk sellest, et sa oled rase. Kui valu esineb ka peale imetamist, võiksid igaks juhuks rasedustesti teha.

Mõni naine kardab, et imetamisaegne valu on tingitud rinnavähist, kuid see on äärmiselt haruldane. Valu esineb enamasti alles vähi hilises faasis ja sa peaksid selleks ajaks juba teisi tundmärke kohanud olema (näiteks tükk või põletik rinnas). Siiski peaksid pikemaajalise valuliku rinnaga arsti poole pöörduma. Valu leevendamiseks võib samal ajal kasutada ka spetsiaalseid nibukreeme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles