Tööinspektsioon hoiatab: tööstress suurendab rinnavähi ohtu

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööstress.
Tööstress. Foto: Panther Media / Scanpix

Naised, kellel on tööl liiga kõrged nõudmised, haigestuvad rinnavähki 30% sagedamini kui need, kes väidavad end tööga hästi hakkama saavat, selgus Rootsis 30-50 aastaste naiste seas läbi viidud uuringust.

Tööinspektsioon paneb naistele südamele, et tööd tehes tuleks ennekõike mõelda oma tervisele. «Alati tasuks enda käest küsida, kas on asi seda väärt, et algul kaotada raha pärast tervis ja pärast tervise pärast raha. Kui tööstress hakkab üle pea kasvama, on viimane aeg tõmmata pidurit ja puhata,» toonitas tööinspektsiooni töötervishoiu peaspetsialist Silja Soon.

Lisaks on leitud, et öövahetuses töötavatel inimestel pidurdub melatoniini süntees, mille tulemusena rinnavähirakkude arengut pidurdavate retseptorite aktiivsus väheneb. Psühhosotsiaalsed stressitegurid mitte ainult ei kahjusta immuunsüsteemi, vaid ka halvendavad vähktõve prognoosi.

Kõrge emotsionaalne pinge või depressioon kurnab välja organismi vastupanuvõime. Pahaloomuliste kasvajate arengus mängivad olulist rolli ka kroonilised nakkused ja põletikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles