Mis näitab, et partner otsib internetist salasuhet?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Varasematel aegadel seostati truudusetust otseselt füüsilise lähedusega ehk patt oli see, kui partner ostis oma suhte väliselt armastust või seksi kelleltki teiselt. Olukorda on aga suuresti muutnud Facebook, nutitelefonid, kõikvõimalikud veebilehed ja rakendusprogrammid.

Lõuna-Carolina ülikooli sotsioloogiaprofessori doktor Mathieu Deflemi sõnul on tänapäeval truudusetuse emotsionaalne aspekt isegi olulisem, sest nii lihtne on teisega ühendust võtta. Virtuaalse petmise alla kuuluvad näiteks sexting ehk seksiteemaliste sõnumite saatmine, intiimse kirjavahetuse pidamine Facebooki või e-kirjade vahendusel ja ka suhtes olemise ajal tutvumisportaalis konto aktiivsena hoidmine, kirjutab Fox Newsi ajakiri.

Peamine on ausus.

«Kui inimene teeb midagi sellist, mida ta ei teeks ilma ebamugavustundeta oma partneri juuresolekul, siis on ilmselt tegu mingi petmise vormiga,» arvab psühhoterapeut doktor Robi Ludwig.

Selleks, et virtuaalset truudusetust ära hoida, tuleb oma partneriga piirid paika panna. Kõik, mis pole vastastiku lubatud, on juba üle piiri, kinnitab suhteekspert Jeremi McManus. «Piiris suhetes võivad olla väga erinevad. Täpselt nii nagu tehakse suhetes kompromisse, peavad partnerid ka omavahel otsustama, kellega ja mil viisil võivad nad teistega ühenduses olla.»

Ekspertide sõnul võib see tekitada suhtes tõsise usalduskriisi, kui kumbki partneritest ei pea nendest kokkulepetest kinni ja on salaja ühenduses oma endise partneri või teiste väljavalitutega.

Kui on probleeme usaldusega, peaks McManuse sõnul partneritel olema vaba voli teineteise seadmetel silm peal hoida. «Partner peaks saama igal suvalisel hetkel vabalt kontrollida oma kaaslase kirju ja sõnumeid,» toonitab ta.

Deflem soovitab isegi nulltolerantsi kõikide probleemide vältimiseks. See tähendab, et partner peaks kõikide oma endiste kallimate ja praeguste silmarõõmude numbrid telefonist kustutama. «Mõned paarid võivad isegi abi saada sellest, kui loobuvad täiesti Facebookist või siis vähemalt piiravad selle kasutamist,» toob ta näiteks.

Deflemi selgitusel peaks interneti ja nutitelefoni suhtuma pärast püsisuhtesse astumist teisiti. Täpselt nii, nagu muutub suhtumine näiteks ööklubide külastamisesse. Kui on kindel suhe, siis elu muutub ja ei tehta enam kõike nii nagu varem.

«Tehnoloogia inimesi petma ei pane, kõik oleneb ikkagi inimesest endast ja tema väärtustest,» lisab Colin Hodge, kes on salasuhteid soosiva rakenduse looja. «Internetis võib olla ka platoonilisi suhteid, aga selleks on vaja teatud enesekindlust ja küpsust,» arvab ta.

Doktor Robi Ludwigi sõnul on lihtne moodus kindlaks teha, et ühestki internetisuhtlusest ei saaks emotsionaalset või seksuaalset salasuhet. Selleks tuleb oma partnerilt küsida, mida ta tunneb siis, kui ta neid sinu kirju või sõnumeid loeb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles