Vitamiinid ja mineraalained, kust neid saada?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Söö terviseks!
Söö terviseks! Foto: SCANPIX

Vitamiinide ja mineraalainete vajalikkusest vist ei pea rääkima. Anname nõuandeid, millistest toiduainetest saad vajalikke vitamiine.

Selleks tuleb silmas pidada mõningaid asju:

  • Toit peab olema võimalikult värske. Närtsinud salat ei anna pooltki seda rohelist puhast headust, mida värsked köögiviljad endas kannavad ja köögiviljad on alati parim valik. Esiteks pakub see vaheldust ja teiseks on toit sel juhul suurema tõenäosusega kodumaine.
  • Kui võimalik vali orgaanilise-öko märgitusega toit, kui selleks valikut ja võimalust on. Orgaaniline märgistus garanteerib, et pole kasutatud mürke, lisaaineid ega väetisi, mis võiksid toidu kvaliteeti muuta. Kõrge standard tagab selle, et ostetud toit on kvaliteetne.

Millised on peamised vitamiinid ja mineraalained, mis tagavad hea tervise ja mis toiduainetest neid saab?

Füüsiliselt aktiivsel inimesel ja kaalulangetajal on oluline saada piisavas koguses B-grupi vitamiine, foolhapet, magneesiumi ning tsinki. Nad aitavad tagada normaalse taastumise treeningust, hoiab organismi kaitsevõime tugevana, et vältida ülekoormust ja haigestumisi. Igale kaalulangetajale on kindlasti kasulik teada, et B-grupi vitamiinide hea tase kehas aitab paremini kontrollida söögiisu.

  • B2-vitamiini annavad päevalilleseemned, maapähkel.
  • B6-vitamiini saame süües küpset banaani, kartulit, maksa, avokaadot, kala ja munakollast.
  • B12-vitamiini allikateks on näiteks hapukapsas ja meres kasvanud taimed.

Foolhappe puudusele võivad viidata probleemid seedimisega ja seletamatu nõrkus. Foolhappe taseme hoiab normis piisav roheliste köögiviljade söömine. Eriti tähtis on jälgida foolhappe taset naistel, kes soovivad rasestuda.

Söödav toit ei peaks olema maotäide, vaid kvaliteetne kütus, mis hoiab meid liikumises.

Loe edasi erikorgu.ee'st!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles