Lugeja küsib: mida teha, kui tita ei taha süüa tükilist toitu?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Tita peaks sööma juba tükilist toitu, aga ei saa sellega hakkama. Ajab toidu suust välja või tõmbab kurku. Mida teha?» uurib mures lugeja ajakirja Pere ja Kodu märtsinumbris.

«Lapsele lisatoitu pakkudes tuleks jälgida, et toidu konsistents vastaks imiku eale,» vastab lastearst Reet Raukas. «Mida noorem laps, seda vedelam võiks toit olla. Kaheksakuune laps võiks juba hakkama saada tükkidega toidus. Kui laps pole 10. elukuuks tükilise toiduga harjunud, kipuvad edaspidi tekkima söömishäired.»

Arst soovitab vanematel alustada harjutamist pehmemate toidutükkidega. Näiteks sobivad selleks hästi keedetud köögiviljapalad, kurgiviilud, pehmemate puuviljade kooritud tükid, leib ja küpsised. Tükilise toidu söömine hakkab paremini sujuma siis, kui laps paneb tükikesi ise suhu ja üritab neid mäluda.

«Toidu konsistentsi tuleb muuta tasapisi. Algul tehke köögiviljapüreed saumikseriga või läbi sõela hõõrudes. Siis purustage vilju kahvliga, kuid toit võiks ikkagi olla mõnevõrra vedelam. Seejärel võite kahvliga peenendatud toidu jätta paksemaks,» õpetab arst ning lisab, et lapse söömisharjumuste kujundamiseks on vaja kannatlikku meelt ja järjekindlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles