Milliseid maitsetaimi on lihtne sisetingimustes kasvatada?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Basiilik: basiiliku lõhn tekitab meestel seksiisu, mistõttu tupsutasid keskajal prostituudid basiilikuõli omale kõrva taha. Sisse süües parandab see vereringet.
Basiilik: basiiliku lõhn tekitab meestel seksiisu, mistõttu tupsutasid keskajal prostituudid basiilikuõli omale kõrva taha. Sisse süües parandab see vereringet. Foto: SCANPIX

Värskeid ürte on väga mõnus toiduvalmistamisel kasutada. Suvel saab neid kasvatada aias või rõdul, kuid samas leidub mitmeid maitsetaimi, mida võib vabalt ka aknalaual lillepotis kasvatada.

Kuigi järgnevalt nimetatud maitsetaimed ei vaja erihoolt, peaks ürtide kasvatamise koht siiski üht-teist teadma, kirjutab naistele suunatud elustiiliportaal Allwomenstalk.

Basiilik

Basiiliku puhul tasuks võtta suurem pott, siis võid kindel olla, et basiilik peab aknalaual kaua vastu. Lisaks tuleb basiilikut kindlasti iga päev kasta, et lehed närbuma ei hakkaks. Basiilikut on mitmeid erinevaid sorte, kuid eriti hästi sobivad sisetingimustesse sordid Spicy Globe ja African Blue. Basiilikus on palju vitamiine ja mineraale ning see maitsetaim on ka põletikuvastase toimega.

Tüümian

Tüümianile sobiks selline asukoht, kuhu paistab palju päikest, sest tüümian vajab 6-8 tundi päikesevalgust päevas. Lisaks sellele, et tüümian sobib hästi paljude toitude sisse, keedetakse värskest tüümianist ka teed, sest see pakub valuliku kurgu puhul leevendust.

Murulauk

Murulauk on üks lihtsamaid maitsetaimi, mida kasvatada. Murulauk ei vaja palju päikest, seega ei pea otsima kodus kõige päikeseküllasemat aknalauda. Murulaugu potil võiks olla äravoolu jaoks auguke, sest murulauk eelistab kuivemat mulda.

Piparmünt

Piparmünt on üllatavalt tervislik ürt. Kuna piparmünt levib kiiresti, siis on mõistlik seda kasvatada potis, mitte peenral. Piparmünti on lihtne seemnest kasvatada. Piparmünt tasuks panna kohta, kuhu päikesevalgus ligi pääseb. Kuigi piparmünt ei vaja palju päikest, kasvab ta paremini, kui päike talle aeg-ajalt pai teeb.

Petersell

Peterselli kasutatakse palju toitude garneeringuna, kuid tegelikult on tegemist väga tervisliku maitsetaimega, mida on lihtne kasvatada. Peterselli saab kasvatada seemnest, aga varu kannatust, sest petersell on aeglane kasvaja.

Rosmariin

Rosmariin on imelise lõhnaga ürt, mis meenutab tillukest mändi. Rosmariin ei vaja palju hoolitsust, sest ta eelistab kasvamiseks kuivemat mulda. Kõige paremini kasvavad sisetingimustes sordid Tuscan Blue ja Blue Spine. Rosmariini tasuks toitudesse panna, sest selles on palju B-vitamiini ja tal on põletikuvastane toime.

Pune

Punet leidub mitmeid erinevaid sorte ja kõik need on võrdselt maitsvad. Nagu tüümian, vajab ka pune kasvamiseks palju päikesevalgust (6-8 tundi päevas). Kui leiad oma punele päikesepaistelise koha, siis kasvab ta sisetingimustes jõudsasti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles