Viis asja, mida ei tohiks öelda partnerile, kes üritab kaalu langetada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kehakaal ja kaalu kaotamine on väga tundlikud teemad. Ka kõige lähedama inimese kommentaarid võivad haavata inimest, kel on oma kaalu tõttu suured kompleksid.

Kui sinu kallim üritab kaalust alla võtta, siis palun ära muutu toidupolitseinikuks. See ei aita tal oma eesmärke saavutada. Pigem võib juhtuda, et stressi ja pinge tõttu võtab ta hoopis juurde, hoiatab Health.com.

Olenemata sellest, kas olete alles suhet alustanud või juba aastaid koos, kui sinu partner on juurde võtnud ja tahab kaalu langetada, siis pane tähele, et sa ei ütleks talle ühtki alljärgnevatest lausetest.

«Sa oled juurde võtnud»

Isegi kui sulle see nii ei tundu, siis on väga väike tõenäosus, et ta pole seda ise märganud. Toitumisnõustaja Cynthia Sassi sõnul on tal olnud aastate jooksul mitu sellist klienti, kes on teadlikult ostnud kas liiga kitsaid või suuri rõivaid selleks, et ei peaks oma elukaaslasega tundlikul teemal rääkima, sest nad polnud veel valmis sellega tegelema.

Lisaks ei sõltu kaalutõus alati söömisest. Sageli saadab emotsionaalset söömist kilpnäärmeprobleem, mis tugevasti kaalu tõstab. Seega võib olla, et kui partner võtab juurde, sööb ta liiast enda lohutamiseks, sest teda painab mõni muu probleem. Selle asemel, et kohe kaalust juttu teha, küsi, kas tal on kõik korras. Paljud saavad liigsöömisest lahti siis, kui hakkavad partneriga avameelselt oma muredest rääkima ja leiavad, et teine pool on toetav.

«Sa ei tohiks seda süüa»

Isegi siis, kui su kallim ei mõista, et šokolaadisaiake pole mõistlik hommikueine, siis ei maksaks seda talle nina peale visata. Sellised etteheited kõlavad kallima suust eriti inetult.

Selle asemel, et vigu ja eksimusi rõhutada, paku talle tervislikke alternatiive ning tee seda järjepidevalt ja ettevaatusega. Kui talle meeldivad need tervislikud toidud, mis sa talle pakud, hakkab ta suurema tõenäosusega neid regulaarselt sööma ja asendab halvad harjumused tervislikumatega. Nõnda ei peagi sa talle peale käima.

Abiks on isegi see, kui hoolitsed selle eest, et tervislikud toidud oleksid talle kättesaadavamad. Pane lauale kauss värskete puuviljadega või lõigu aedvilju ja pane need taldrikuga elutoa lauale. Kui ta näksib aedvilju, suudab ta paremini oma isudele vastu hakata ja ei tee hilisõhtul võileibu.

«Kas sa ei söönud juba piisavalt?»

Mõnikord keelavad partnerid teineteisel söömast, sest teavad, et teine tahab alla võtta. On ka neid, kes ise paluvad, et partner hoiaks silma peal ja vajadusel ütleks midagi. Mõlemal juhul on see «nipp» hukule määratud. Partneri portsude jälgimine tekitab sama efekti, mis järgneb siis, kui toidud ristitakse «headeks» ja «halbadeks». Kaalulangetaja hakkab siis teadlikult üle sööma, kui partnerit pole ligi või maiustab salaja.

Kui partner palub, et hakkaksid talle portsude suurust meelde tuletama, siis keeldu. Selle asemel proovi praktilisi nippe, kuidas portsjoneid kontrollida. Näiteks võib abi olla väiksemast taldrikust. Tärkliserikaste riisi ja pasta asemel valmista talle rohkem aedvilju. Kui te sööte koos, siis saad ka jälgida seda, et te sööksite rahulikult ja ühes tempos. Söö aeglasemalt, aga ära pööra sellele tema tähelepanu. Koos süües hakkavad lauakaaslased tavaliselt üksteist jäljendama ja kui sina sööd aeglasemalt, hakkab ka tema rahulikumalt sööma. Nõnda tajub ta paremini, millal tal tegelikult kõht täis saab.

«See on lihtne, sa pead kõigest…»

Kui mõnel on kaalu tervislikuna hoidmine väga lihtne, siis teistel tuleb see kole raskelt. Kaalu kontrollimine on palju keerulisem teema kui kõigest kalorite lugemine. Mis töötab ühe puhul, ei pruugi seda teha teisega. Näiteks on neid, kellele väga meeldib kasutada igasugu abivahendeid, mis mõõdavad söödud toidu- ja kalorikoguseid, kuid alati on ka neid, kes selliseid asju jälestavad. Üks eelistab kordusi, teine vajab vaheldust. Mõni saab tuge sellest, kui lubab endale vahel midagi head, teisele on rajalt kõrvale astumine suur viga, mis viib üldise allaandmiseni.

Ära hakka nõudma, et partner kasutaks neid meetodeid, mis sulle sümpatiseerivad. Aita tal välja selgitada, kuidas on kaalulangetamine talle kõige lihtsam ja meeldivam. Võid ka otse küsida, kuidas sa aidata saaksid. Kui hakkad olukorda nägema läbi tema silmade, võid märgata, et tema näeb kaalulangetust hoopis teisiti.

«Ma ju tahan sind kõigest aidata!»

Nn toidupolitseinikud ei ole meelega kiusajad. Enamasti partner tõesti hoolib ja tahab kaaslast aidata, aga soovidest olenemata on tähtis märgata, kuidas sinu sõnad ja teod teist mõjutavad. Kindlasti on sul omal olnud elus olukordi, kui keegi (kas õpetaja, treener, vanem või ülemus) sulle pidevalt kuklasse hingab. Isegi kui kavatsused on head, siis ei mõju pidev jälgimine täiskasvanute puhul hästi.

Ära õigusta ennast ja õpi lahti laskma. Harju sellega, et su kallim on täiskasvanud ja iseseisev inimene, kes vastutab oma tegude eest ise. Sa ei saa seda kuidagi muuta, ka siis, kui oled veendunud, et see päästaks tema elu. Suuna oma energia pigem sellesse, et oled tervislik eeskuju ja proovi eelmainitud nõuandeid, sest sellisel moel ei kurna sa oma suhet ja iseennast ning partner tuleb parema meelega kaasa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles