Lugeja küsib: kas see on normaalne, kui rindades on mügarikud?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Mul on mure rindadega - kui need kasvama hakkasid, tundsin ma rindades väikseid tükke ja tundus nagu terve mu rind koosneks ainult nendest tükkidest. Mida suuremaks rinnad kasvasid, seda suuremaks läksid ka tükid nende sees. Nad on ringikujulised, liiguvad veidike naha all ja katsudes on pisut tundlikud. Olen rääkinud seda ka oma günekoloogile, aga tema sõnul on see täiesti normaalne ja rinnad ongi tükilised, kuid otseselt kontrollida ja katsuda ma ei ole oma rindu kellelgi lasknud. Nüüd olen ma juba 23-aastane ja mõtlen tihti, et kas see on normaalne ja kas need tükid kunagi ära ka kaovad?» küsib lugeja Naine24 rubriigis Küsi Nõu.

Vastab Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud Marge Mahla

Olete enese suhtes tähelepanelik noor naine ning see väärib tunnustust. Teie poolt kirjeldatud olukord võib tõepoolest olla füsioloogiline ning teie organismile iseloomulik.

Puberteedieast algab naissuguhormoonide toimel rinnanäärme areng. Rinnanääre ise koosneb näärmekoe sagarike ja alveoolide süsteemist, mida võitegi käega rinda palpeerides tunda. Teie organismile iseloomuliku hormonaalsüsteemi toimel toimuvad tsüklilised muutused ka rinnanäärmes.

Suure tõenäosusega olete märganud, et menstruaaltsükli erinevates faasides tunduvad käega puudutades rinnad erineva iseloomu ja tundlikkusega. Viljakas e. fertiilses eas naistel soovitatakse oma rindu ise kontrollida kord kuus.

Regulaarsel palpeerimisel õpite ära tundma muutusi, mis menstruaaltsükli jooksul rinnanäärmes toimuvad. Märgates muutusi, mida varem ei ole olnud või on lisandunud tihke, valulik või valutu piirkond, on asjakohane pöörduda kas oma pere- või naistearsti poole, kes otsustab lisauuringute vajaduse.



 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles