Millised mänguasjad aitavad lapse arengule kaasa?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Läbi mängu õpivad lapsed maailma tunnetama, harjutavad uusi oskusi ja viivad ellu ideid. Mängimist võib nimetada laste tööks. Kõige paremad viisid mängimiseks on sellised, mis soodustavad sotsiaalset, emotsionaalset ja kognitiivset arengut.

Lapse areng toimub läbi mitmete oskuste. Nende hulka kuuluvad loomingulised, füüsilised, sotsiaal-emotsionaalsed ja kognitiivsed oskused. Kui lapsevanem valib lapsele tegevusi ja mänguasju, siis tuleks arvesse võtta, kuidas laps saaks neid oskusi läbi mängu arendada, kirjutab iDiva.

Kognitiivne areng

Lapse kognitiivse arengu alla kuulub tema mõtlemisoskus - kuidas laps asju mõistab ja kuidas ta seda informatsiooni töötleb. Lelud pakuvad võimalusi, kuidas mõtlemisoskusi arendada. Kognitiivset arengut soodustavad näiteks pusled ja Lego klotsid. Kui laps mängub Lego klotsidega, siis arendab ta oma loogilist mõtlemist ning probleemide lahendamise oskust.

Sotsiaal-emotsionaalne areng

Sotsiaalne võimekus hõlmab võimet eakaaslatega koostööd teha. Sotsiaal-emotsionaalse arengu alla kuulub ka empaatiavõime, tunnete väljendamine ja lahkus. Lapse puhul saab sotsiaal-emotsionaalset käitumist mitmel viisil arendada. Näiteks soovitatakse mängida lapsega koos laua- või kaardimänge, et laps õpiks teistega arvestama.

Loominguline areng

Loomingulisus tähendab seda, et laps on võimeline genereerima ideid, mis erinevad reaalsusest. Loomingulisust on võimalik läbi mängu arendada, sest see on loomulik viis, kuidas lapsed õpivad maailma tundma. Lapsed väljendavad end mängu käigus nii verbaalselt kui mitteverbaalselt ning seeläbi areneb ka nende loomingulisus. Ehitusklotsid, raamatute lugemine, erinevate tegelaskujude mängimine, kostüümidega rollimängud on vaid mõned tegevused, mis lapse loomingulisust arendavad.

Füüsiline areng

Lapse füüsiline areng annab talle võime avastada ja ümbritsevaga suhelda. Füüsiline areng algab siis, kui lihased muutuvad tugevamaks ning see aitab lapse koordinatsiooni arengule kaasa. Füüsilise arengu esimene etapp on lihaste kontrolli suurendamine. Füüsilisele arengule aitavad kaasa lelud, mida tuleb lükata või tõmmata, sportlikud mänguasjad ning ehitusklotsid ja lelud, mida saab torni laduda.

Laps saab kõiki neid oskuseid arendada läbi mängu. Enne, kui kiirustad lapsele lelusid ostma, keskendu sellele, millised lelud aitavad tema arengule kaasa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles