Müüte kolesterooli kohta, mis ei vasta tõele

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas sina tead, mis tekitab kõrget kolesterooli? Kas oled üks neist, kes usub, et treening aitab kiiremas korras kolesterooli taset alandada?

Järgnevalt on välja toodud mõned müüdid kolesterooli kohta, mida ei tasuks uskuda, kirjutab Woman's Day.

Müüt: toidus olev kolesterool ummistab artereid

Hiljutised uuringud on näidanud, et looduslikult teatud toiduainetes - näiteks munades ja krevettides - leiduv kolesterool ei lähe otse arteritesse. Munakollastes on oomega-3-rasvhappeid, mis kaitsevad südant. Selle asemel, et munad oma menüüst välja jätta, vähenda hoopis küllastunud rasvade tarbimist (nt hakklihas ja juustus).

Müüt: treening aitab kiiresti näitajaid parandada

Kui su lipiidide tase ei ole ideaalne, siis tõenäoliselt julgustab arst sind rohkem liikuma - uuringud on näidanud, et 40 minutit mõõdukat aeroobset trenni iga päev aitab vähendada triglütseriidi taset ja parandab HDL-i ehk hea kolesterooli taset.

Naised peaksid meeles pidama aga seda, et kannatlikkus viib sihile. Nimelt peavad naised tõenäoliselt kauem treenima kui mehed, et tulemusi näha. Näiteks ühes uuringus selgus, et meestel kulus vaid kolm kuud, et hea kolesterooli taset parandada, kuid naistel läks selleks aega kuus kuud. Ent muretsemiseks pole põhjust: samal ajal, kui üritad treeninguga oma kolesterooli taset normi saada, naudib su keha teisi boonuseid, mis füüsilise liikumisega kaasnevad.

Müüt: kõige ohtlikum on kõrge «halva» kolesterooli tase

Kolestroolis on palju lipiide: HDL ehk hea kolesterool, LDL ehk halb kolesterool ja triglütseriidid. Selleks, et vähendada südamehaiguste ja südamerabanduse riski, võid ju arvata, et peaksid vähendama kahe viimase taset. Ent ära kiirusta. Naiste jaoks võib ohtlikum olla see, kui neil on liiga madal hea kolestrooli tase. Turvaline LDL-i tase sõltub sellest, millised on su personaalsed riskitegurid.

Müüt: kui sul on siiani olnud kolesterool normis, siis võid elu lõpuni muretu olla

Kolesterooli tase võib keskeas muutuda, sest triglütseriidid ja kolesterool üldiselt kipuvad pärast menopausi tõusma. See võib juhtuda ka siis, kui sa toitud tervislikult ja teed regulaarselt trenni. Kolesterooli tasuks vähemalt iga kolme aasta tagant kontrollida.

Millal sina viimati arsti juures käisid ja kolesterooli taset kontrollida lasid?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles