Lugeja küsib: kas beebile võib igemevalu korral anda valuvaigisteid?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Kui 9-kuusel lapsel tulevad hambad ja sellega kaasneb nohu ja väike palavik, siis kas võib lapsele olukorra leevendamiseks anda valuvaigisteid ja kui palju? Ma näen, et tal on valus. Tal tuleb mitu hammast korraga, igemed on paistes ja punased. Ta nutab kogu aeg ja ei maga korralikult ei päeval ega öösel. Olen talle andnud paar korda Ibumetini siirupit või pannud Paracetamoli küünla, aga kardan, et kas seda võib üldse teha. Ja veel - kui tal on kerge palavik, siis kas teda talveilmadega õue võib magama panna või on ta hetkel nii nõrk, et võib seetõttu veel haigestuda?» tahab murelik ema teada Naine24 rubriigis Küsi Nõu.

Vastab Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud Siret Läänelaid

Lapse hammaste lõikumine ja palavik on erinevad probleemid ning neid tuleks käsitleda eraldi. Hammaste lõikumine langeb tihti kokku lapse kiire kasvamise ja arenguga ning sellel ajal on tema organism nõrgem, haigustekitajatele vastuvõtlikum. Palavik on üks sagedamini esinevaid sümptomeid lastel ning see on seotud haigustekitajate (viirused, bakterid) sattumisega organismi.

Teie kirjeldatud vaevused: igemed on paistes ja punased, laps on rahutu ning magamine on häiritud - on iseloomulikud hammaste lõikumisele. Lisaks võib lapsel esineda suurenenud süljevoolus ning probleemid imemisega. Osadele lastele tekitab hammaste lõikumine, eriti kui lõikub korraga mitu hammast, valu. See on tingitud sellest, et lõikuv hammas tungib läbi igeme ja põhjustab seal turset, mis omakorda tekitab valu. Ühe võimalusena võib turse leevendamiseks kasutada külma, näiteks veega täidetud närimisrõngast, mida saab külmkapis jahutada. Külm vähendab lühiajaliselt turset ning seega ka valu.

Mõnikord aitab valu leevendada ka igemete massaaž. Samas kui igemed on väga turses või kui laps keeldub imemast näiteks rinda, lutipudelit, võib nii massaaž kui imemine suurendada igemetes voolavat vere hulka, mis omakorda suurendab turset ja seega muutuvad igemed veel valusamaks.

Igeme valu leevendamiseks võib kasutada ka igemete tuimestuseks mõeldud geele. Geelid on kättesaadavad apteekides. Oluline on teada, et need geelid sisaldavad valu leevendavaid ning samuti desinfitseerivaid aineid, mis mõjuvad nii valu leevendamiseks kui väldivad infektsiooni teket. Geelide valuvaigistav toime on kahjuks lühiajaline. Määrides seda puhta näpuga lapse igemetele kestab tuimestav toime mõnest minutist kuni 20 minutini. Üle kuue korra päevas geelide kasutamist imikutel ei soovitata. Geele soovitatakse kasutada näiteks enne lapse toitmist, see vähendab lapsel valu imemise ajal ning lapse imetamine ja/või toitmine õnnestub paremini.

Kui aga eelpool loetletud abinõudest kasu ei ole, võib imikutel hammaste lõikumise korral valu leevendamiseks kasutada valuvaigisteid (paratsetamool, ibuprofen) järgides ravimi infolehel olevaid juhiseid selle manustamiseks.

Kui lapsel on väike palavik (alla 38 kraadi) ja tal muid haigusümptomeid ei ole, võib teda mõõduka õhutemperatuuri korral õue magama panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles