Lugeja küsib: kuidas võib lapse tulevast elu mõjutada madal Apgari hinne?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salvatore sündis enneaegsena, kuid on nüüdseks kõvasti kosunud.
Salvatore sündis enneaegsena, kuid on nüüdseks kõvasti kosunud. Foto: SCANPIX

«Kuidas võib lapse tulevast elu mõjutada madal Apgari hinne? Näiteks kui lapse sünnihinne oli 3-7-8, siis kas ja kui kaua vajaks ta seetõttu erilist tähelepanu? Laps on praeguseks kaheaastane, esimesel eluaastal oli regulaarselt pediaatri, neuroloogi, füsioterapeudi jt tähelepanu all. Muidu on laps terve ja areng eakohane, kuid ta on keskmisest väiksem nii pikkuselt kui ka kaalult,» uurib lugeja Naine24 Küsi Nõu rubriigis.

Vastab Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud Siret Läänelaid

Väga keeruline on prognoosida sünnijärgselt madala Apgari hinde saanud lapse arengut tulevikus. Pärast sündi hinnatakse Apgari hindega vastsündinute seisundit esimesel, viiendal ja kümnendal minutil. Hinnatakse südametegevust, hingamist, nahavärvi, lihastoonust ja reaktsiooni ärritusele. Hindeks üle 7 punkti saanud lapse seisundit loetakse heaks.

Samas on tehtud uurimistöid, kus on sünnijärgselt madala sünnihindega laste arengut uuritud ja leitud, et kui vastsündinul on Apgari hinne viiendal minutil peale sündi alla 7, võib see lapse arengut tulevikus mõjutada. Kui vaadata teie lapse sünnihindeid 3-7-8 ja arvestada, et teie last on eriarstide poolt jälgitud, ei ole muretsemiseks põhjust. Rõõmustage, et teie laps on terve ja areneb eakohaselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles