Müüdid alkoholi kohta, mis ei vasta tõele

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pole kahtlustki, et alkoholiga liialdamine teeb inimese purju ja tekitab järgmisel päeval pohmelli. Aastate jooksul on aga välja kujunenud ja laialt levinud teatud müüdid alkoholi ning selle tarbimise kohta. Milliseid neist on tõesed ja millised mitte?

Järgnevalt on välja toodud mõned müüdid alkoholi kohta, millel pole tõest alust, kirjutab healthmeup.com.

Mida vanem vein, seda parem

Levinud arvamuse järgi maitseb paremini see vein, mis on kauem seisnud, sest maitsed on selles jõudnud korralikumalt seguneda. Ent see ei vasta täielikult tõele. Nimelt sõltub see suures osas sellest, millise veiniga on tegu. Paljude veinide puhul võib antioksüdantide tase ajapikku väheneda, seega ei tasuks kõiki veine koju osta mõttega, et need aastateks seisma jätta. Jälgige veinipudelil olevat infot ja parim enne kuupäeva.

Külm dušš, kuum kohv või värske õhk aitab kaineks saada

Pärast pikka peoööd võib külm dušš, kuum kohv või värske õhk tekitada tunde, et sa oled kaine, kuid tegelikult ei mõjuta see alkoholi toksilisust su kehas. Alkoholi töötlemine kehas sõltub kehakaalust, ühe ühiku alkoholi töötlemiseks võib kuluda umbes tund või rohkem.

Kui enne alkoholi tarbimist korralikult süüa, siis ei jää väga purju

Enne alkoholi tarbimist söömine aeglustab alkoholi imendumist kehas, kuid see ei välista võimalust, et võid purju jääda. Lõpuks läheb kõht uuesti tühjaks ja alkohol hakkab imenduma. Kuigi tühja kõhu peale alkoholi joomine pole kunagi hea mõte, ei tähenda see, et söömine aitab pohmelli vältida.

Erinevate jookide segamine teeb rohkem purju

See, kui purjus sa oled, sõltub alkoholi kogusest su veres. Erinevate jookide segamini joomine võib su kõhtu ärritada ja tekitada halba enesetunnet, kuid see ei tee sind rohkem purju.

Heledamat värvi alkohoolsed joogid ennetavad pohmelli

Kuigi tumedates jookides - brändi, viski, tume õlu, punane vein - on rohkem aineid, mis tekitavad pohmelli kui heledates jookides - viin, džinn, hele õlu -, ei tähenda see, et heledate jookide joomine ei tekitaks üldse pohmelli. Kui sa alkohoolsete jookidega liiale lähed, siis tekib sul kahtlemata pohmell, hoolimata sellest, mis värvi jooke sa tarbisid.

Absint tekitab hallutsinatsioone

Absint on tuntud kui hallutsinatsioone tekitav jook ja seetõttu on see paljudes riikides keelatud. Tegelikult tehti absint ammusel ajal nende napsisõprade jaoks, kes tarbisid palju alkoholi. Absindis on suur kogus alkoholi, kuid mitte ühtegi erilist ühendit, mis hallutsinatsioone tekitaks. Väidetavad hallutsinatsioonid tekivad ilmselt kõrge alkoholisisalduse tõttu.

Oksendamine muudab kainemaks ja ennetab pohmelli

Oksendamine viib alkoholi küll kõhust välja, kuid ei muuda kainemaks. See vaid takistab alkoholi imendumist vereringesse. Sa oled purjus hetkeni, mil kogu imendunud alkohol on täielikult töödeldud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles