Kas valgupulber on tõesti treenija imerohi?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgupulber.
Valgupulber. Foto: SCANPIX

Treener Heikki Mägi kirjutab Kaalustalla.ee blogis, et tema käest on sageli küsitud valgupulbrite kohta. Kas üldse, kuidas ja kui palju neid tarbida?

Osa inimesi loodab valgupulbritest imesid, teised kardavad neid kui tuld, sest nende arvates on tegu ikkagi steroididega.

Alustuseks olgu öeldud, et steroididega siiski tegu ei ole. Enamikku valgupulbreid võib lugeda toiduaineteks, mis pärinevad üldjuhul piimast ja munadest.

Miks meile üldse on valku vaja?

Valku vajavad kõik - nii treenivad kui ka mittetreenivad inimesed. Samas peab arvestama, et valguvajadus suureneb kehalise koormuse tõusuga. Valkudel on kehas palju funktsioone, alustades ehitusfunktsioonist ja lõpetades energeetiliste ülesannetega.

Treenija seisukohast võib lihtsustavalt öelda – selleks, et lihased kasvaksid, areneksid ning muutuksid tugevamaks, vajavad nad valku.

Treeninguga tekitad sa enda lihaskoele kahjustusi (see on täiesti normaalne protsess ning tegemist ei ole traumaga). Treeningujärgselt hakkab keha neid kahjustada saanud struktuure jälle ülesse ehitama ning muutuvad seeläbi tugevamaks. Piisava valgukoguse olemasolu on selle aluseks. Samuti ei kiirenda üleliigne valgukogus lihaste kasvu!

Valguline toidu osa on üldjuhul üks kallimaid ja seepärast pole selle üleliigne tarbimine otstarbekas juba ainuüksi majanduslikel kaalutlustel. Tsiteerides klassikuid - pole mõtet kütta ahju antiikmööbliga.

Millist valgupulbrit valida?

Tänapäeval on poodides erinevate valgupulbrite valik väga suur. Harrastajal tasub eristada kahte sorti valgupulbreid:

  • Kõrge valgusisaldusega pulbrid. Üldjuhul ei sisalda need märkimisväärses koguses süsivesikuid ega ka rasvu. Sobib tarbimiseks nii pärast trenni kui muul ajal, lisades sinna ka süsivesikuid.
  • Toidukorra asendajad, mis sisaldavad valke ja lisaks ka süsivesikuid. Osades pulbrites on ka teatud hulk rasvu. Kokku on pandud segu, kuhu pole vaja enam peale vee midagi lisada. Toidukorra asendajat valides tasuks kindlasti valida toode, kus süsivesikuid oleksid aeglasemalt imenduvad. Väldi ohtra suhkruga tehtud tooteid, sest kiiresti imenduvad süsivesikud teevad sul kõhu väga ruttu tühjaks.

Millal oleks soovitav kasutada valgupulbrit?

Alustuseks võiks öelda, et hea tulemuse saavutamine on võimalik ka ilma igasuguste valgupulbriteta. Kas neid üldse tarbida, sõltub paljudest teguritest.

  • Esmalt vaata üle oma toidulaud. Kui sa ei saa tavatoidust piisavalt valku, võid suurendada tavatoiduga saadava valgukoguse hulka või võtta abiks mingisuguse valgupulbri.
  • Toidulisandid on kasulikud ka siis, kui sinu päevaplaan on kiire ja ettearvamatu. Toidukorra asendajat on tarbida lihtsam ja mugavam. See on kordades parem, kui jätta toidukord vahele.
  • Soovid pärast trenni anda kiiresti kehale taastamiseks vajalikke süsivesikuid ja valke. Päriselus omab see reaalset vajadust juhul, kui samal päeval toimub veel teinegi treening. Tavatoitu süües saavutad sa sama efekti, kuid lihtsalt natukene hiljem.

Kokkuvõtteks võib öelda, et tavatoitu süües saavutab harrastaja sportlane täpselt samasuguse efekti, kuid mõistlikult tarbides võivad teha valgupulbrid sinu elu lihtsamaks ja mugavamaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles