Ainult meestele: ohumärgid, et sul on madal testosterooni tase

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi testosterooni leidub nii meeste kui naiste kehades, peetakse seda siiski meeste suguhormooniks. Meeste puhul toodetakse testosterooni munandites ja testosteroon aitab peenisel, munanditel, kehakarvadel ja puberteedi ajal ka häälel areneda. Sama hormoon vastutab ka seksuaalfunktsioonide eest nagu sperma tootmine, sugutung, erektsiooni saamine jne.

Aga mida vanemaks mehed saavad, seda vähem hakkab nende keha testosterooni tootma. See põhjustab mitmeid muutusi meeste füüsilises ja vaimses tervises. Järgnevalt on välja toodud mõned ohumärgid, mis viitavad sellele, et testosterooni tase on madal, kirjutab healthmeup.com.

Seksiisu puudumine

Testosteroonil on tähtis roll mehe libiido juures. Kui testosterooni tase väheneb, siis väheneb ka seksiisu. Vanemaks saades on normaalne, et libiido langeb, kuid järsk sugutungi puudumine näitab, et testosterooni tase on liiga madal.

Probleemid erektsiooni saamisega

Kuna testosteroon stimuleerib seksiisu, aitab see ühtlasi kaasa ka erektsiooni saamisele. Testosteroon stimuleerib ajuretseptoreid, mis toodavad lämmastikoksiidi - ainet, mis tekitab erektsiooni. Kui sul esineb probleeme erektsiooni saamisega, siis võib põhjuseks olla madal testosterooni tase.

Vähenenud sperma tootmine

Testosteroon mõjutab ka sperma tootmist. Mida kõrgem on testosterooni tase, seda rohkem on spermat. Kui märkad, et seemnepurske ajal on sperma kogus väiksem kui tavaliselt, siis võiks seda võtta ohumärgina.

Munandite kokkutõmbumine

Madal testosterooni tase mõjutab mehe kehas toimuvaid seksuaalseid funktsioone. See mõjutab ka mehe munandeid ja võib põhjustada munandite kokkutõmbumist või pehmemaks muutumist.

Vähem energiat

Ka oluline energia langus on seotud madala testosterooni tasemega. Mees võib olla väsinud ka pärast korralikku ööund. See mõjutab tema päevaseid tegemisi ja mehel võib olla raske motivatsiooni leida.

Juuste väljalangemine

Puberteedi ajal mõjutab testosteroon kehakarvade kasvu. Mida vanemaks mees saab, seda vähem toodab keha testosterooni ja mehe juuksed võivad hakata välja langema. Ent kui märkad olulisi muutuseid näo- või kehakarvade puhul, siis võib asi olla madalas testosterooni tasemes.

Uneprobleemid

Madal testosteroon koos vähese energiaga mõjutab unekvaliteeti ja võib põhjustada unetust. Samas võib ka unepuudus peatada testosterooni tootmise. Ole ettevaatlik une ja madala testosterooni nõiaringi suhtes, sest see mõjutab oluliselt su heaolu.

Emotsionaalsed muutused

Lisaks füüsilisele muutustele kaasnevad madala testosterooni tasemega ka emotsionaalsed muutused. See võib tekitada depressiooni ja kurbust, mõjutada enesekindlust ja põhjustada keskendumisraskusi.

Vähenenud lihasmass

Testosteroonil on tähtis roll lihaste kasvatamises ja tugevamaks muutmises. Seetõttu võib juhtuda, et madal testosterooni tase põhjustab lihasmassi vähenemist ja lihaste nõrgemaks muutumist.

Kuumahood

Nagu naistel menopausi ajal, võib meestel järsu testosterooni taseme muutuse tõttu esineda kuumahoogusid.

Kui sa kahtlustad, et sul võib olla madal testosterooni tase ja see mõjutab su igapäevast elu, konsulteeri oma arstiga, et probleemile lahendus leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles