Taimetoitlastele: millistest toiduainetest saab vajalikke valke?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mandlid
Mandlid Foto: SCANPIX

Kui rääkida tervislikust toitumisest ja kaalulangetusest, siis võivad taimetoitlased end väljajäetuna tunda. Tavaliselt tekitab kõige enam küsimusi just valkude tarbimine. Kuigi valguvaene menüü pole veel maailmalõpp, on ilma valkudeta raskem stabiilset kehakaalu hoida.

Kui kehakaal on normis, siis on ka ainevahetus korras ning see on tähtis pikaajalise kaalukontrolli jaoks. Järgnevalt on välja toodud parimad (ja halvimad) toiduained, milles leidub valke, kirjutab healthmeup.com.

Puhas orgaaniline jogurt - ära osta madala rasvasisaldusega jogurtit, sest selles on ikkagi suhkrut. Osta täiesti tavaline maitsestamata jogurt ja lisa puuvilju või pähkleid, et sellele maitset anda. Näiteks kreeka jogurt on hea valguallikas. Ka probiootiline jogurt on hea valik.

Mandlid ja mandlivõi - enamik pähkleid ja pähklivõisid on head valguallikad, aga kui valida mandlivõi ja maapähklivõi vahel, siis kindlasti eelistada esimest, sest maapähklid on vähem toitvad. Mandlivõi tekitab ka vähem allergiaid kui maapähklivõi. Kui tahad salatile pähkleid lisada, et salatis oleks valke, siis eelista mandleid.

Oad - kaunviljad on head valguallikad, ent neis on ka palju tärklist. Hea on aga see, et lisaks valkudele lisavad kaunviljad menüüsse ka kiudaineid.

Kui sul pole midagi munade söömise vastu, siis tasuks need kindlapeale oma menüüsse lisada. Mune saab erineval moel valmistada ja munades on palju valke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles