Miks tasuks süüa peeti?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keedetud peet
Keedetud peet Foto: SCANPIX

Peet on tumepunane juurvili, milles on palju kaaliumi, magneesiumi, rauda, vitamiine B6, A ja C, nitraati jms. Peedis on ka palju looduslikku suhkrut, seda saab süüa nii toorelt, küpsetatult kui ka marineeritult.

Regulaarselt peedi söömine mõjub tervisele mitmel moel hästi, siin on mõned näited, kirjutab healthmeup.com.

Alandab vererõhku

Nitraati sisaldavad köögiviljad aitavad vererõhku alandada. Peedis on palju nitraati, mis pärast söömist muudetakse aineteks ja ühenditeks, mis suurendavad artereid ja alandavad vererõhku.

Parandab kehvveresust

Levinud uskumuse järgi parandab peet aneemiat ehk kehvveresust, sest peet on punast värvi. Tegelikult on peedis palju rauda ja see mõjub verele hästi ning tänu sellele liiguvad hapnik ja toitained paremini erinevatesse kehaosadesse.

Parandab seksuaaltervist

Peeti peetakse looduslikuks Viagraks ja seda on juba iidsetest aegadest kasutatud seksuaaltervise parandamiseks. Peet aitab suurendada veresooni ja tänu sellele paraneb vereringe suguelundites. Lisaks on peedis boori, mida on inimestel tarvis seksihormooni tootmiseks.

Vähendab kõhukinnisust

Peedis on palju lahustuvaid kiudaineid, mis on head kõhulahtistid. See aitab käärsoolt ja magu puhastada, muutes roojamise regulaarsemaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles