Lugeja küsib: kas ema võib nõuda elatist, kui ei soovi lapse isaga koos elada?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Mul on selline mure, et ilmale on tulemas soovimatu laps, kelle  ema siiski soovib ilmale tuua. Ta aktsepteerib täna olukorda, kus bioloogiline isa ei osale lapse kasvatamisel ega soovi seda last. Mis garantii on isal, et lapse ema mingil ajal ringi ei mõtle ja nõuab siiski bioloogiliselt isalt toetust? Saab selle kuidagi kokku leppida või kuidas peaks toimima?» küsib tulevane isa.

Vastab jurist Hanna Kivirand õigusbüroo Puurits & Partnerid.

Olenemata sellest, et peatselt sündiva lapse ema on hetkel nõus sellega, et isa lapse elus osalema ei hakka ega kavatse tulevikus isalt nõuda ülalpidamiskohustuse täitmist, ei saa lapse ema sundida taolist lubadust pidama.

Perekonnaseaduse § 109 kohaselt on kokkulepe, millega välistatakse ülalpidamiskohustuse täitmine tulevikus või piiratakse ülalpidamiskohustust ebamõistlikult, tühine – seega isegi juhul, kui sõlmite lapse emaga kokkuleppe, et Te ei hakka lapsele elatisraha maksma, võib lapse ema igal ajal ümber mõelda ja elatist siiski nõudma hakata.

Olukorras, mil Te ei võta lapse isadust omaks ja lapse sünniakti jääb isa kohta kanne tegemata, ei saa lapse ema Teilt kohtu kaudu elatist nõuda, kuid samas võib ta igal ajal nõuda kohtu kaudu isaduse tuvastamist – kui tuvastatakse, et Teie olete lapse isa, kantakse Teid lapse sünnitunnistusele ja lapse emal tekib kohe võimalus Teilt lapse ülalpidamiskulude katmiseks elatist nõuda.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles