Lihasmassi kasvatamine ja rasvaprotsendi vähendamine – kas korraga täiesti võimatu?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõni erand välja arvatud, saada juurde lihasmassi ja samal ajal vähendada ka keharasva, on väga keeruline. Mõlemad eesmärgid on üksteise vastandid ja nõuavad erinevat lähenemist.

Selleks, et kasvatada lihaseid, vajab sinu keha energiat. Teisisõnu pead sa sööma rohkem, kui su keha vajab, et jääks üle lihaskasvuks vajalikku energiat, kirjutab Kaalustalla.ee.

Selleks aga, et vähendada keharasva, pead sa tarbima vähem, kui su keha vajab ja sel juhul lihaskasvuks vajalikku energiat üle ei jää.

Kui sa üritad saavutada mõlemat eesmärki korraga, arened sa mõlemas suunas niivõrd aeglaselt, et on väga lihtne kaotada motivatsiooni.

Lühikese perioodi jooksul on mõlema eesmärgi korraga täitmine võimalik vaid kahel juhul:

- Algajad, kes just alustavad jõutreeninguga. Sellisel juhul on treening kehale uus väljakutse ja on võimalik saada juurde lihaseid ja samal ajal kaotada ka rasva.

- Inimesed, kes on olnud tõsised treenijad, kuid mingil põhjusel on treeningutesse tulnud sisse paus. Uuesti treenima hakates alustab keha oma endisaegse lihasmassi taastamisega ja väheneda võib ka rasvaprotsent.

Mida siis ikkagi teha?

  • Selle asemel, et püüda korraga mõlemat eesmärki, saad sa paremaid tulemusi, kui jagad oma eesmärgid erinevatesse etappidesse.
  • Vali, kas kasvatad lihasmassi võimalikult vähese keharasva lisandumisega või kaotad rasva, samal ajal võimalikult palju lihasmassi säilitades.
  • Palju reaalsem on kaotada näiteks 5 kg keharasva, samal ajal lihasmassi enam-vähem säilitades või saada juurde 2.5 kg lihaseid koos 1 kg keharasva lisandumisega.
  • Kaotada 5 kg keharasva ning asendada see 5 kg lihastega on pea et võimatu.
  • Neile, kes tahavad vähendada rasvaprotsenti, soovitan teha seda väga aeglase tempoga (0.5 kg nädalas), et säiliks võimalikult palju lihasmassi. Üldjuhul ongi dieedi ajal probleemiks see, et keharasva vähenemisega kaovad ka lihased. Mida vähem lihaseid, seda vähem kulutab sinu keha energiat!
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles