Eksperdid leidsid arstide tegevuses veerandsada viga

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arst.
Arst. Foto: Panther Media / Scanpix

Tervishoiuteenuse kvaliteedi ekspertkomisjon menetles mullu 137 arstiabi osutamise kvaliteedi kohta esitatud ekspertiisitaotlust ning tuvastas 25 arstliku tegevuse viga.

Tervishoiuteenuse kvaliteedi ekspertkomisjon (TKE) analüüsis 2013. aastal 137 ekspertiisitaotluse asjaolusid ning tuvastas vajakajäämisi 30 korral, millest otseseid arstliku tegevuse vigu oli 25 ning 5  juhul esines puudujääke töökorralduses, dokumenteerimises või patsiendi ja tema lähedastega suhtlemises.

Võrdluseks: 2012. aastal menetletud 132st juhtumist leiti vajakajäämisi 31; 2011. aastal menetletud 128st juhtumist leiti vajakajäämisi 37; 2010. aastal menetletud 125st juhtumist leiti vajakajäämisi 35.

Terviseamet esitas üheksa ekspertiisitaotlust, juristidelt ja politseilt laekus seitse, Eesti Patsientide Esindusühingult viis ning haiglatelt kaks ekspertiisitaotlust. Ülejäänud ekspertiisitaotlused esitasid patsiendid või patsiendi esindajad. 27 avaldust saatsid kinnipeetavad vanglate arstiabi kohta.

Perearstide töö kohta esitati 11 ekspertiisitaotlust. Ambulatoorse ja statsionaarse eriarstliku ravi kohta esitati kokku 55 ekspertiisitaotlust, neist 45 juhul taotleti hinnangut ühe konkreetse eriala arsti tegevusele. Ülejäänud kümnel juhul puudutas avaldus mitme tervishoiutöötaja  tegevust ja suhtlemist.

19 ekspertiisitaotlust esitati hambaravi ja -proteesimise kohta ning 17 ekspertiisitaotlust erakorralise meditsiiniabi kohta. Hooldus- ja põetusteenuste osutamise kohta esitati kolm taotlust. Viis taotlust esitasid lisaks ka isikud, kes polnud TKE hinnangutega rahule jäänud.

TKE esitas 2013. aastal tervishoiuteenuse osutamise kvaliteedi ja töökorralduse parandamiseks 31 ettepanekut, soovitust ja tähelepanu juhtimist. Suurem osa neist (25) esitati tervishoiuteenuste osutajatele (haiglatele, hambaraviasutustele, eriarsti- ja perearstiabi osutajatele), neli erialaseltsidele, üks terviseametile ning üks vangla juhtkonnale.

TKE menetlus on dokumendipõhine: hinnang antakse ekspertiisitaotleja avalduse, tervishoiuteenuse osutamist tõendavate dokumentide ja tervishoiuteenust osutanud tervishoiutöötajate selgituste andmete ning erialaasjatundjalt tellitud eksperdiarvamuse  koondanalüüsi tulemusena.

TKE hinnang on eriarstidest ekspertide soovituslik arvamus, mis ei sea kellelegi mingeid juriidilisi õigusi ega kohustusi, ei muuda ega lõpeta neid. TKE ei ole riikliku järelevalve organ ning ei käsitle tervishoiuteenuse osutaja ja patsiendi vahelisi vaidlus- ja rahaküsimusi ning TKE ettepanek, nõuanne ja soovitus ei kohusta arsti või raviasutust hüvitama patsiendile arstliku vea tagajärjel tekkinud tervisekahju. Rahalise hüvituse taotlemiseks peab patsient kohtusse pöörduma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles